STIJN RADEMAKER

Waalse regering keurt eerste reeks maatregelen goed om kwetsbare gezinnen te beschermen tegen hoge energieprijzen

De Waalse regering heeft een eerste pakket maatregelen goedgekeurd om met name de meest kwetsbare gezinnen te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Dat heeft ze gisteravond aangekondigd na een debat in het parlement in Namen.

Bepaalde maatregelen worden hernomen van de coronacrisis. Het gaat bijvoorbeeld om de verlenging van het statuut van beschermde energieafnemer ('client conjoncturel protégé') tot 31 augustus 2023. Dat betekent dat die persoon van het sociaal tarief voor gas en/of elektriciteit kan genieten.

Verder mogen er tot 15 maart 2023 geen uithuiszettingen gebeuren in privéwoningen en worden alle afsluitingen van energie verboden in de maanden november en december 2022. 

Het zal verbruikers ook makkelijker worden gemaakt om over een afbetalingsplan te onderhandelen, terwijl het telefoonnummer 1718 wordt geactiveerd voor vragen over de energiecrisis en over de hulp die het Waalse gewest biedt.

De regering wil ook de "superwinsten" aanpakken in de domein waarvoor het gewest bevoegd is. Er komt in de eerste plaats een onderzoek naar de uitzonderlijke winsten die de leveranciers van gas en elektriciteit en de producenten van hernieuwbare energie maken.

Voor de bedrijfswereld is een aantal maatregelen reeds van kracht. Het gaat dan onder meer om Easy'Green, het financieringsvehikel waarmee kmo's geholpen worden met hun energietransitie. Ondernemingen met vragen zullen terechtkunnen op het nummer 1890, terwijl er ook een taskforce komt die zal bestaan uit vertegenwoordigers van de regering, de bedrijfswereld zelf en de administratie. Sowieso zullen alle vragen die betrekking hebben op een vermindering van het energiegebruik (isolatie, zonnepanelen...) prioritair behandeld worden.

Verder verhoogt de regering haar budget voor leningen met een rentevoet van 0 procent om woningen energiezuinig te renoveren. Het is ook de bedoeling dat openbare gebouwen hun energie-efficiëntie opkrikken.

Meest gelezen