Lewis Capaldi treedt op in de O2 Arena in Londen, 2 september 2022.
2022 Gus Stewart

Zanger Lewis Capaldi heeft het syndroom van Gilles de la Tourette: "Ik ben nog aan het leren"

De Schotse zanger Lewis Capaldi heeft op sociale media verteld dat hij het syndroom van Gilles de la Tourette heeft. De diagnose deed voor hem puzzelstukjes in elkaar vallen: "Ik heb het altijd al gehad, blijkbaar". Hij is nu volop aan het zoeken hoe hij kan leren ermee om te gaan.

Gilles de la Tourette is een neurologische aandoening die tics veroorzaakt: ongecontroleerde, terugkerende bewegingen of geluiden. Zanger Lewis Capaldi (25), die bij ons in 2018 scoorde met "Someone you loved", heeft in een Instagram Live video aan zijn fans verteld over zijn diagnose. "Ik heb Tourette, ik heb het altijd al gehad, blijkbaar. (...) Als ik terugkijk naar mijn interviews uit 2018, zie ik dat ik het daar aan het doen ben."

Capaldi maakt vooral ongecontroleerde bewegingen met zijn schouder. Hij komt ermee naar buiten omdat mensen verkeerdelijk denken dat hij cocaïne of een andere drugs neemt voor een optreden. "Denk je dat ik voor een concert voor 20.000 mensen, als angstig persoon, cocaïne ga gebruiken? Gaat nooit gebeuren", zegt hij. "Ik beweeg heel vaak met mijn schouder. En je ziet onder elke TikTok en andere filmpjes de vragen: waarom doet hij zo? En dat is oké, nieuwsgierigheid is oké."

Bekijk hier het interview met Lewis Capaldi dat Laura Govaerts van MNM met hem had, naar aanleiding van een nieuwe single.

Botox

Voor hij de diagnose kreeg, dacht hij dat hij een of andere "vreselijke degeneratieve ziekte had", waarbij lichaamsfuncties geleidelijk uitvallen. De diagnose van het syndroom van Tourette doet voor hem puzzelstukjes in elkaar vallen. "Mijn schouder beweegt als ik opgewonden, gelukkig, nerveus of gestresseerd ben", zegt hij. "Het is iets waar ik mee leef". En hij zoekt volop hoe hij er kan leren mee omgaan. "Het is iets nieuws. Ik heb er nog niet veel over geleerd, ik ben nog aan het leren."

Capaldi vertelde dat hij injecties met botox in zijn schouder krijgt om de ongecontroleerde bewegingen in zijn schouder te proberen beperken. Botox bevat botuline, een stof met een spierverlammend effect. "Het heeft een beetje gewerkt."

Mijn schouder beweegt als ik opgewonden, gelukkig, nerveus of gestresseerd ben. Het is iets waar ik mee leef.

Lewis Capaldi

Wat is het syndroom van Gilles de la Tourette?

Er kan sprake zijn van het syndroom van Gilles de la Tourette als iemand langer dan een jaar meerdere motorische en vocale tics vertoont. De eerste tics verschijnen al in de kindertijd. Bij velen verdwijnen ze na de puberteit, al kunnen volwassenen er last van blijven hebben, vooral in periodes van stress of opwinding.

Bij Tourette denken veel mensen aan iemand die uit het niets begint te schelden of te vloeken, maar dat clichébeeld komt maar bij een minderheid voor. De aandoening komt in veel gradaties. Voor de ene beperkt het zich tot relatief kleine tics, voor de andere zijn ze veel opvallender, bij sommigen bemoeilijken die tics ook hun leven. Naar schatting 1 op de 50 mensen zou het syndroom van Tourette hebben.

Billie Eilish: "Erg vermoeiend"

In 2018 vertelde de Amerikaanse zangeres Billie Eilish op Instagram dat zij het syndroom van Gilles de la Tourette heeft. Ze deed dat toen filmpjes van haar tics op het internet begonnen te circuleren. "Ik heb er nooit over geschreven omdat niemand denkt dat ik ernstig ben. En ik wilde ook gewoon nooit dat mensen aan Tourette zouden denken als ze mij zagen", klonk het.

Eerder dit jaar vertelde Eilish erover in de talkshow van David Letterman op Netflix. "Tourette veroorzaakt dingen die je nooit zou opmerken als je gewoon met mij aan het praten bent", zei ze. "Maar voor mij zijn die dingen erg vermoeiend. Er zijn veel mensen die Tourette hebben van wie je het nooit zou denken."

Meest gelezen