Foto ter illustratie

Minister Crevits: "Als opnieuw blijkt dat Ventilus-hoogspanningslijn enkel bovengronds kan, is discussie gesloten"

Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) is stellig: als opnieuw blijkt dat de nieuwe hoogspanningslijn Ventilus niet ondergronds kan, dan is de discussie gesloten. Zo zei Crevits in het tv-programma "De afspraak op vrijdag". Op vraag van de betrokken West-Vlaamse burgemeesters stelt de Vlaamse regering binnenkort een nieuwe expert aan die moet onderzoeken of de hoogspanningslijn echt niet onder de grond kan worden gelegd. De Vlaamse regering heeft vandaag alvast stralingsnormen vastgelegd voor hoogspanningsleidingen.

Vorige week besliste de Vlaamse regering dat er een tweede onderzoek, een double check, mag komen naar Ventilus, de nieuwe hoogspanningslijn door West-Vlaanderen die de groene stroom van windmolens op zee naar het binnenland moet brengen. Dat onderzoek zal gebeuren door een expert die de burgemeesters van de betrokken gemeenten naar voren mogen schuiven en die binnenkort door de Vlaamse regering wordt aangesteld.

De burgemeesters willen laten onderzoeken of de hoogspanningskabels toch niet onder de grond kunnen worden gelegd. Een vraag die ook bij veel buurtbewoners leeft, omdat ze zich zorgen maken over de mogelijke gezondheidsrisico's van de magnetische straling. Guy Vloebergh, de intendant die de Vlaamse regering enkele jaren geleden al heeft aangesteld, concludeerde nochtans in zijn eindrapport dat bovengrondse lijnen de enige haalbare technische oplossing vormen.

"Alle burgemeesters zijn intussen overtuigd van de noodzaak van die hoogspanningslijn en dat is een stap voorwaarts. Maar we willen absolute zekerheid dat het niet ondergronds in gelijkstroom kan", zegt Vlaams viceminister-president en minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V).

"Er zijn projecten die jarenlang worden tegengehouden, omdat je niet op voorhand goed uitlegt waarom je een bepaalde keuze maakt. Daarom dat we nu een tweede opinie vragen. Als de nieuwe expert nu zegt: het kan wél ondergronds, dan moeten we op die piste doorgaan. Als die zegt dat het niet kan, dan is de discussie wat mij betreft gesloten."

Tegen november moet er een beslissing zijn genomen.

Herbekijk het volledige gesprek over Ventilus uit "De afspraak op vrijdag" op Canvas:

Videospeler inladen...

Stralingsnormen vastgelegd

Om tegemoet te komen aan de bezorgdheden voor de gezondheid heeft de Vlaamse regering vandaag alvast stralingsnormen voor hoogspanningsleidingen vastgelegd. Dat was zo afgesproken tijdens het overleg met de burgemeesters vorige week.

Bij nieuwe of aanpassingen aan bestaande hoogspanningsleidingen moet langdurige blootstelling aan meer dan 0,4 microtesla zo veel mogelijk worden vermeden. De norm voor acute blootstelling komt op 100 microtesla, strenger dan de huidige Europese richtlijn van 200 microtesla. Volgens hoogspanningsnetbeheerder Elia wordt in ons land al rekening gehouden met die normen.

Er komt ook een onafhankelijk monitoringsysteem naar de blootstelling aan magnetische velden in de omgeving van hoogspanningslijnen. "Dat maakt het mogelijk om de eventuele blootstelling inzichtelijker te maken voor omwonenden", zo klinkt het.

"Bijkomend maken deze metingen het mogelijk om de belasting van de hoogspanningslijn (hoeveelheid stroom die vervoerd wordt) op te volgen in de tijd. Dit onderzoek wordt opgeleverd eind 2022."

Meest gelezen