DLE

CD&V-voorzitter Mahdi wil "vandaag" energiesteun voor bedrijven: "Anders dreigt economisch kerkhof"

De maatregelen om bedrijven en ondernemers te ondersteunen voor de hoge energiekosten moeten er zo snel mogelijk komen, zo benadrukt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi in "De ochtend" op Radio 1. "Bedrijven wachten niet tot de Septemberverklaring om failliet te gaan." Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V) laat alvast weten dat zijn huiswerk klaar is.

Op elk zowat politiek niveau, van Europa tot de regio's, is er momenteel druk overleg rond maatregelen om de impact van de energiecrisis voor gezinnen en economie te beperken. Zo wordt van Europa een prijsplafond voor gas verwacht en kijkt de federale regering naar de overwinsten die bepaalde bedrijven boeken: tegen eind september zou daar meer duidelijkheid over moeten zijn.

Bij CD&V willen ze dat ook het Vlaamse niveau nu een extra versnelling plaatst, zo zegt voorzitter Sammy Mahdi in "De ochtend" op Radio 1. Met name als het gaat om maatregelen voor bedrijven en ondernemers: "Ik ben heel tevreden dat onze minister (van Economie en Werk) Jo Brouns al plannen heeft op tafel gelegd. Bedrijven wachten niet tot de Septemberverklaring om failliet te gaan."

Energie-efficiëntie

Brouns bevestigt zelf ook in "De markt" op Eén dat hij al een voorstel klaar heeft om bedrijven te ondersteunen die lijden onder hoge energiekosten, "want we moeten vermijden dat de bakker in de straat moet sluiten", klinkt het. 

Bekijk hier het fragment van het gesprek met minister Jo Brouns in "De markt" op Eén:

Videospeler inladen...

Het idee is om heel "doelgericht, tijdelijk en voorwaardelijk" steun te geven aan bepaalde bedrijven. "Zo vind ik dat van elke euro die we geven een substantieel deel - bijvoorbeeld tweederde - moet geïnvesteerd worden in duurzaamheid of energie-efficiëntie. We moeten die energiecrisis aangrijpen om door te pakken in hernieuwbare energie." 

Als het land niet meer draait omwille van de hoge prijzen, eindig je met een catastrofe

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi

Welke bedrijven dan in aanmerking komen voor steun en welke steun nog mogelijk is als bedrijven al heel energie-efficiënt werken, dat is nog voorwerp van discussie, zegt Brouns. "Het is heel belangrijk dat die steun voorwaardelijk is: zo zou je bijvoorbeeld ook kunnen vragen om de productie en tewerkstelling op peil te houden. Want de gezinnen, die het vandaag moeilijk hebben, moeten ook aan de slag kunnen blijven."

Catastrofe

Als het aan Mahdi ligt, komen die steunmaatregelen er dus zo snel mogelijk. Wanneer is dat dan? "Als het vandaag kan: vandaag." In elk geval moet er al vóór de Septemberverklaring van de Vlaamse regering op 26 september een knoop worden doorgehakt, vindt hij.

"Als je afstevent op een economisch kerkhof zal je nog weinig kunnen doen voor je begroting en economie. Als het land niet meer draait omwille van de hoge prijzen, eindig je met een catastrofe."

Bekijk hier het bewuste fragment uit het ontbijtgesprek met Sammy Mahdi in "De ochtend" op Radio 1:

Videospeler inladen...

Meest gelezen