Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Russen geven toe dat ze zich naar oosten van Oekraïne terugtrekken, terwijl Oekraïners verder oprukken

Het Russische ministerie van Defensie geeft nu toe dat het de troepen in Oekraïne ver terugtrekt. Op een persconferentie is een kaart getoond waaruit zou blijken dat de Russen zich terugtrekken achter de rivier Oskil en het gebied ten westen daarvan opgeven aan de Oekraïense troepen. De voorbije dagen hebben de Oekraïeners een aantal steden en dorpen in het oosten en het noorden bevrijd. In het zuiden is dan weer de laatste kernreactor van de centrale van Zaporizja stilgelegd. 

Gisteren waren beelden te zien van Oekraïense militairen die de stad Koepjansk -een belangrijk knooppunt van wegen en spoorlijnen- hadden bevrijd en vandaag zijn ze nu ook de grotere stad Izjoem binnengetrokken. Ook elders in de omgeving rukken de Oekraïense troepen in snel tempo verder op. 

Officieel zei Rusland dat het de troepen "hergroepeerde", maar uit videobeelden bleek dat het ging om een snelle aftocht waarbij erg veel tanks en pantserwagens werden achtergelaten. 

Bekijk hier beelden van achtergelaten Russisch materieel:

Videospeler inladen...

Vanmiddag heeft het Russische ministerie van Defensie bevestigd dat de troepen ver worden teruggetrokken. Op een persconferentie is een kaart getoond waaruit zou blijken dat de Russische militairen zich nu terugtrekken tot over de rivier Oskil. Het gebied ten westen zou dus worden opgegeven. Verdere commentaar werd daar niet bij gegeven, maar de Russische posities daar -onder meer in Izjoem- waren onhoudbaar geworden na de recente opmars van het Oekraïense leger en duizenden Russische militairen riskeerden om omsingeld te raken. 

Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft het Oekraïense leger Izjoem bevrijd. Hij bedankte de Oekraïense soldaten die "honderden van onze steden en dorpen hebben bevrijd". Hij bedankte onder meer de grondtroepen, de luchtmacht en de zeestrijdkrachten, en ook nog allen die dezer dagen "de geschiedenis van de onafhankelijkheid, de geschiedenis van de zege, de geschiedenis van Oekraïne" schrijven. "In deze 200 dagen hebben we veel bereikt, maar het belangrijkste en moeilijkste ligt nog voor ons." 

De Oskilrivier loopt noord-zuid vanuit Koepjansk. Dat hele uitstekende gebied ten westen tot Izjoem is nu zo goed als in handen van het Oekraïense leger.

De Russische troepen lijken verrast door het hevige Oekraïense offensief. Volgens Kiev zouden de voorbije dagen al meer dan 3.000 vierkante kilometer gebied heroverd zijn. Dat is iets meer dan de provincie Antwerpen. 

 Overigens zegt Kiev dat de Russen ook in het noorden worden teruggedrongen, weg van Charkov. Er zouden videobeelden zijn van militairen die de Oekraïense vlag hijsen in tal van dorpen ten noorden van Charkov tot zelfs kort bij de grens met Rusland. Volgens de Oekraïeners lijken de Russische troepen zich daar ook terug te plooien op de grens zonder al te veel tegenstand te bieden. Rusland zegt dan weer dat de voorbije 24 uur duizenden mensen vanuit dat deel van Oekraïne over de grens naar Rusland zijn gevlucht. Wellicht gaat het om "collaborateurs" met de Russische bezetting die nu vrezen voor bestraffing door de justitie in Oekraïne. 

De voorbije weken hadden de Russen veel troepen overgebracht van het oosten naar het zuiden van Oekraïne omdat daar een ander groot Oekraïens tegenoffensief woedt. Blijkbaar hebben de Oekraïeners daar nu gebruik van gemaakt om een bres te slaan in de verzwakte Russische linies in de oostelijke Donbasregio. Anderzijds speelt ook de moderne westerse bewapening die Oekraïne nu krijgt een steeds grotere rol waardoor de bevoorradingslijnen en reserves van de Russen tot ver achter het front aangevallen kunnen worden.

Deze Oekraïense infanteristen nemen een pauze tussen de gevechten door.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Ter informatie: dit is de kaart die getoond werd door het Russische leger.

Kerncentrale van Zaporizja ligt stil

In het zuiden van Oekraïne -in door Rusland bezet gebied- is vandaag de laatste kernreactor van de centrale van Zaporizja stilgelegd. Volgens de Oekraïense uitbater Energoatom gebeurt dat gecontroleerd om de veiligheid te garanderen. 

De voorbije weken was de centrale van Zaporizja -de grootste in Europa- een paar keer zwaar beschoten met raketten en artillerie. Russen en Oekraïners gaven elkaar de schuld, maar de internationale gemeenschap was erg bezorgd over een mogelijke kernramp, te meer omdat de stroomvoorziening en de koeling van de reactor een paar keer uitgevallen waren. Door de reactor nu stil te leggen en af te koelen, lijkt dat gevaar grotendeels geweken.

BEKIJK - Rudi Vranckx is ter plaatse in Kiev:

Videospeler inladen...

Meest gelezen