Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Kist van Queen Elizabeth binnengedragen in Holyroodhouse

De kist van koningin Elizabeth II is rond 17.30 uur aangekomen in Holyroodhouse in Edinburgh, na een tocht doorheen Schotland die vanmiddag om 11 uur begon aan Balmoral Castle. Tienduizenden Schotten brachten langs de kant van de weg een laatste groet aan de overleden koningin.

Prinses Anne, die in de rouwstoet had meegereden, en haar broers Andrew en Edward stonden aan de poort toen de kist werd binnengedragen. Die zal nu worden opgebaard in Holyroodhouse, de officiële Schotse residentie van de koninklijke familie. Morgen zet de kist haar tocht verder naar St. Giles' Cathedral in de Schotse hoofdstad.

Bekijk hier beelden van de aankomst van de lijkwagen in Edinburgh:

Videospeler inladen...

BEKIJK - Wales en het Britse koningshuis: een moeilijke relatie

Onze ploeg in Cardiff, de hoofdstad van Wales, woonde daar vanmiddag de proclamatie bij van koning Charles III. Ze spraken met journalist Jeff Moody (GB News), die uitlegt waarom de relatie met het Britse koningshuis moeilijker ligt in Wales dan in de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Videospeler inladen...

Koning Charles III heeft vertegenwoordigers Gemenebest ontvangen

De Britse koning Charles III heeft vandaag in Buckingham Palace vertegenwoordigers van de landen binnen het Commonwealth of Gemenebest ontvangen. Het Gemenebest omvat 56 landen, het merendeel voormalige Britse kolonies. In 15 landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, maar ook Australië, de Bahama's en Canada, is de Britse monarch ook staatshoofd.

Charles heeft eerst de secretaris-generaal van de Commonwealth, Patricia Scotland, ontvangen. Daarna kwamen de "High commissioners", aan de beurt, zeg maar de diplomaten van de landen van het Gemenebest.

Alle landen van het Gemenebest hebben Charles officieel tot nieuwe koning uitgeroepen. Sommige onder hen, onder wie Antigua en Barbuda, overwegen echter om afstand te nemen van de Britse monarchie.

BEKIJK - Aanschuiven rond Buckingham Palace om bloemen te kunnen neerleggen

In Londen verdringen tienduizenden mensen zich rond Buckingham Palace. Ze willen er allemaal een bloemetje neerleggen. Velen geraken niet tot aan het paleis, maar toch vinden ze het de moeite waard om het te proberen:

Videospeler inladen...

Prins Andrew zal corgi's van overleden Elizabeth in huis nemen

Prins Andrew, de tweede zoon van de donderdag overleden Britse koningin Elizabeth II, zal zich ontfermen over de corgi's Muick en Sandy. Dat heeft een woordvoerder van de prins meegedeeld. Beide honden werden eerder door Andrew aan de koningin geschonken.

Queen Elizabeth was dol op corgi's. Haar allereerste exemplaar kreeg ze op haar 18e verjaardag. Wat er met de andere twee honden van de koningin zal gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens de Britse krant The Mirror zou Candy - een kruising tussen een corgi en een teckel - mee naar Andrew verhuizen omdat de dieren elkaar gewend zijn. Cockerspaniël Lissy zou dan weer door een bediende in huis worden genomen.

Photoshot. All rights reserved.

Lijkwagen Queen komt aan in Edinburgh

De lijkwagen van de Queen nadert het centrum van Edinburgh. De publieke belangstelling in de Schotse hoofdstad is bijzonder groot. De tocht eindigt bij Holyroodhouse, waar de kist in de troonzaal van het paleis zal worden geplaatst.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Ook Gibraltar benoemt Charles III officieel tot staatshoofd

Na onder meer Nieuw-Zeeland en Australië, heeft ook het Britse overzeese gebied Gibraltar koning Charles III vandaag officieel benoemd tot staatshoofd. Dat meldt de BBC. Spanje maakt al lang aanspraak op het kleine gebied met ruim 30.000 inwoners, maar een grote meerderheid van de inwoners wil Brits blijven.

De gouverneur van Gibraltar, David Steel, las de verklaring voor vanop het balkon van zijn officiële residentie. "Dit is, in alle opzichten, gewoon een deel van het Verenigd Koninkrijk, gescheiden door 1.000 mijl (1.609 kilometer)", aldus Steel.

Rouwstoet rijdt doorheen Schotse stad Dundee

De rouwstoet met de lijkwagen van Queen Elizabeth rijdt nu doorheen de Schotse stad Dundee. Ook daar staan veel mensen langs de weg. Toen de colonne in zicht kwam, brak er applaus uit. De tocht is voorbij halfweg, maar het lijkt er wel op dat de aankomst in Edinburgh wat later zal zijn dan eerst aangekondigd (17 uur).

Koning Charles III ook officieel benoemd tot staatshoofd van Nieuw-Zeeland

Koning Charles III is eerder vandaag officieel uitgeroepen tot koning van Nieuw-Zeeland. Ook in Australië was dat al het geval. Tijdens de ceremonie in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington verklaarde premier Jacinda Ardern dat Charles "reeds lang affectie toonde voor Nieuw-Zeeland".

Nieuw-Zeeland is een van de 14 onafhankelijke landen binnen het Commonwealth of Gemenebest waar de Britse vorst nog steeds het officiële staatshoofd is.

AFP or licensors

FOTO - Proclamaties voor de nieuwe vorst doorheen het Verenigd Koninkrijk

Vandaag worden doorheen het Verenigd Koninkrijk proclamatie-ceremonies gehouden, waarin het koningschap van Charles III officieel wordt aangekondigd met veel symboliek en traditie. Dat gebeurde onder meer in de hoofdsteden Belfast (Noord-Ierland), Cardiff (Wales) en Edinburgh (Schotland), maar ook in kleinere steden worden dergelijke ceremonies gehouden. Onder meer in Belfast en Cardiff waren er kleine protestacties van tegenstanders van de monarchie.

Cardiff Castle (Wales)
Windsor Castle (Engeland)
Edinburgh Castle (Schotland)

BEKIJK het interview van VRT NWS met Jeff Moody van GB News, over de gevoeligheden in de relatie tussen Wales en het Britse koningshuis:

Videospeler inladen...

Liz Truss gaat dan toch niet mee op rondreis met koning Charles

In de komende dagen gaat koning Charles III op rondreis door het Verenigd Koninkrijk. Hij zal een bezoek brengen aan Schotland, Noord-Ierland en Wales. Er was aangekondigd dat de nieuwe premier Liz Truss hem zou vergezellen, een aankondiging die in de pers toch wat vragen had opgeroepen. Nu heeft Downing Street aangekondigd dat de premier niet zal meegaan met de vorst.

Colonne met kist van de Queen maakt geplande stop

De autocolonne met de lijkwagen van de Queen houdt nu een geplande pauze, om te tanken en de bestuurders even rust te gunnen. De reis van Balmoral Castle naar Holyroodhouse in Edinburgh, die vanmorgen om 11 uur begon, is nu halfweg. De voorziene aankomsttijd is 17 uur.

Antigua wil referendum over Charles III

De Caraïbische eilandstaat Antigua en Barbuda gaat binnen de drie jaar een referendum organiseren. De inwoners mogen dan beslissen of ze een republiek worden of de Britse koning Charles III behouden als staatshoofd. Antigua and Barbuda is een van de 14 staten van het Gemenebest waar de Britse monarch ook staatshoofd is, net zoals in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Dit is geen gebrek aan respect
premier Browne over het referendum


Antigua is sinds 1981 onafhankelijk en er wonen ongeveer 100.000 mensen. Premier Gaston Browne hoopt nu dat zijn landgenoten zich uitspreken voor een republiek. “Dit is geen gebrek aan respect voor de Queen of koning Charles III, maar wel de laatste stap om de onafhankelijkheid te realiseren en een echte soevereine natie te worden”, aldus premier Browne.

In Australië woedt de discussie over republiek of monarchie al langer, vooral dan bij de Labourpartij en de groenen, maar de sociaaldemocratische premier Anthony Albanese vindt dat geen prioriteit voor zijn eerste ambtstermijn. Zijn collega in Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, vindt dat ook. 

Ex-premier herinnert zich "shut up" van de Queen op vakantie

Op BBC hebben drie gewezen premiers herinneringen opgehaald aan hun vakanties met de Queen en wijlen prins Philip op Balmoral Castle. Het is een traditie dat eerste ministers worden uitgenodigd om tijd door te brengen met het staatshoofd op het Schotse platteland. David Cameron vertelde dat hij helemaal verdwaald was toen een auto voorbijreed. De auto vertraagde en eenmaal het raampje naar beneden, bleek prins Philip achter het stuur te zitten. "Premier, je bent de weg kwijt, niet waar", reageerde de prins laconiek. Volgens Cameron kookte Philip tijdens de vakanties, zijnde: barbecueën. Het was de Queen die de tafel dekte en afruimde. 

Ook Gordon Brown had een onwaarschijnlijke anekdote, van een vloekende Queen. Elizabeth was het geblaf van haar corigi's beu en riep gevat "shut up" (hou je bek, red.). De zonen van Brown waren erbij en de toenmalige premier vreesde dat dit het perfecte excuus kon worden. "Als de Queen shut up gebruikt, mogen wij toch ook?"   

De Queen en haar man prins Philip genoten altijd van het Schotse platteland op Balmoral.

BEKIJK - Kistdragers oefenden vanochtend heel vroeg om Queen naar Holyrood te begeleiden

Videospeler inladen...