Expo over Will Tura in Kampenhout: "Ook Tura wil met zijn familie komen kijken"

In cultuurcentrum De Krop in Kampenhout kan je naar een tentoonstelling over Will Tura. De heemkring Campenholt heeft unieke foto's en affiches bijeen gebracht, vooral over de beginjaren van Tura. 

Het was de bedoeling om deze tentoonstelling in 2020 te organiseren naar aanleiding van de 80ste verjaardag van Tura, maar door corona is dat niet kunnen doorgaan. En daarom gaat de expo nu pas open onder de titel "Tura ereburger Kampenhout". Want Will Tura heeft in de jaren 60 in Kampenhout gewoond en is ook ereburger van de gemeente.

Van Veurne naar Kampenhout

"Tura woonde bij het begin van zijn carrière in Veurne", vertelt Gerry Croon van de heemkring Campenholt. "Maar zijn producer Jean Kluger adviseerde zijn ouders om dichter bij Brussel te komen wonen om Tura beter te kunnen begeleiden. En daarom is het hele gezin in 1961 verhuisd naar Kampenhout. Daar hebben ze een zevental jaar gewoond en toen het huis te klein werd zijn ze in Steenokkerzeel gaan wonen." 

We belichten niet zijn hele carrière. Dat is onmogelijk want die man heeft zoveel gedaan.

Gerry Croon, heemkring Campenholt

Op de expo ligt de focus op de beginjaren van Tura. "We belichten niet zijn hele carrière. Dat is onmogelijk want die man heeft zoveel gedaan", zegt Croon. "Je ziet foto's, posters, krantenartikels, oude tijdschriften. We hebben heel wat materiaal gekregen van superfans."

Je kan de expo bezoeken tot 25 september in het cultuurcentrum De Krop in Kampenhout. En Tura zelf wil ook langskomen. "Zijn vrouw heeft me daarover gebeld", zegt Croon. "Ze komen graag eens langs maar wel in alle rust, zonder publiek. Ze willen op hun gemakje alles bekijken samen met de familie."

Meest gelezen