Herent gebruikt voortaan gezuiverd afvalwater van Leuvense brouwerij AB Inbev

De gemeente Herent gaat restwater van brouwerij AB Inbev in Leuven gebruiken om planten en bomen in de gemeente water te geven. De eerste lading water van 20.000 liter wordt vandaag afgetapt.

De Leuvense brouwerij van AB InBev heeft al enkele partners die op de site in Leuven gezuiverd restwater kunnen komen halen. De stad Leuven komt al sinds 2018 geregeld langs, lokale landbouwers sinds 2020. Recent werd een samenwerking met de brandweer van Oost-Brabant opgezet. Na een nieuwe oproep van de brouwerij sprong ook de gemeente Herent op de kar.

In deze tijden van droogte is water nog belangrijker dan anders

Jan Schelstraete, schepen van leefmilieu

"Nadat onze samenwerking met De Watergroep was afgelopen, gingen we op zoek naar alternatieven", zegt Jan Schelstraete (Open Vld), schepen van Leefmilieu van Herent. "In deze tijden van droogte is water nog belangrijker dan anders. De brouwerij ligt ook niet ver van onze gemeente, het is een ideale samenwerking." De gemeente zal jaarlijks 60.000 tot 100.000 liter water tanken, maar in principe zijn de hoeveelheden onbeperkt. Als er meer volume nodig is, is dat dus mogelijk. Het water wordt gebruikt om bomen en planten water te geven en om hemelwaterputten bij te vullen.

Teruggeven aan de Dijle

Als het restwater van de brouwerij niet door andere bedrijven, landbouwers of lokale besturen gebruikt wordt, wordt het gezuiverd teruggegeven aan de rivier de Dijle. "Nu kan het water opnieuw ingezet worden in verschillende processen", zegt Tom Vanbeckevoort, milieucoördinator van de Stella-brouwerij. "Zo maken we de cirkel rond."

De brouwerij kijkt ondertussen ook naar nieuwe partners om mee samen te werken. Er lopen gesprekken met het Agentschap Natuur en Bos en er wordt gekeken naar voetbalclub OHL.

Meest gelezen