Blue Origin

Raket van Amerikaanse zakenman Jeff Bezos in vlammen, bij lancering, geen gewonden

Een onbemand ruimtevaartuig van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van de Amerikaanse zakenman Jeff Bezos, is bij de lancering in brand gevlogen. Het is de eerste keer dat een missie met een raket van het type New Shepard is mislukt. Er zijn geen gewonden gevallen, het ruimtevaartuig was onbemand.

De draagraket van het type New Shepard moest een capsule met daarin onder meer NASA-apparatuur voor experimenten naar de ruimte brengen. Maar een minuut na de lancering liep het mis. Op zowat 8,5 kilometer hoogte sloegen er plots vlammen uit de raket. Het ruimtevaarttuig had op dat moment een snelheid van  1.100 kilometer per uur en gaf extra gas bij om hoogte te winnen. Dat is het punt waarop de grootste krachten inwerken op de machine.

Bekijk de lancering, de falende raket en de veilige landing van de capsule met de parachute:

Videospeler inladen...

"Het lijkt erop dat we tijdens de lancering te maken hebben met een abnormaliteit", zei topvrouw Erika Wagner tijdens de livestream die Blue Origin zelf uitzond. "Maar u kunt zien hoe onze veiligheidssystemen in werking treden om de lading veilig te houden." Automatisch werd een back-upsysteem ingeschakeld, waardoor de capsule werd losgemaakt van de falende raketmotoren.

De capsule landde met een parachute op aarde en liep geen schade op. De falende motoren stortten neer op een afgezet terrein. Ze richtten daar geen schade aan. Het is niet duidelijk of er nog iets overgebleven is van de raket. Raketten van het type New Shepard worden ook ingezet voor bemande vluchten, maar dit keer was er niemand aan boord. Er zijn geen gewonden gevallen.

Het is de eerste keer dat een missie van Blue Origin met een New Shepard-raket mislukt. Tot nu toe waren er al 23 raketvluchten met dit type uitgevoerd. Het exemplaar dat nu ingezet werd, werd al 9 keer eerder gebruikt. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA voert een onderzoek naar de mislukte ruimtevaarttocht. Tot die tijd worden alle raketten van dit type aan de grond gehouden.

Met de New Shepard-raketten werden eerder ook mensen naar de zogeheten rand van de ruimte, op zowat 100 kilometer hoogte, gebracht. In 2021 zat Bezos zelf op de eerste bemande vlucht van de New Shepard-raketten.

De capsule met wetenschappelijke experimenten landde met een parachute weer op aarde.
Blue Origin

Meest gelezen