run inc

Op doktersvoorschrift naar een museum? Het kan al in Canada, proefproject start in Brussel

De stad Brussel lanceert samen met de dienst Therapie van het Brugmannziekenhuis een proefproject, waarbij patiënten met een museumvoorschrift een culturele uitstap kunnen maken. Het systeem bestaat al in de Canadese stad Quebec en wordt gedurende een halfjaar uitgetest in onze hoofdstad. De toegangstickets voor de patiënt zelf en maximaal drie extra bezoekers worden betaald door de stad Brussel.

In de Canadese stad Quebec kunnen artsen sinds 2018 een bezoek voorschrijven aan het Montreal Museum of Fine Arts, wanneer dokters vinden dat dit voor bepaalde patiënten heilzaam zou zijn. Interessant idee, vindt de stad Brussel. Gedurende zes maanden wordt een gelijkaardig proefproject opgestart in samenwerking met het psychiatrisch dagziekenhuis Paul Sivadon, verbonden aan het Brugmannziekenhuis. Patiënten daar kunnen een museumvoorschrift krijgen, wanneer artsen heil zien in een culturele uitstap in het kader van hun herstel.

Op het museumvoorschrift wordt door de arts in kwestie aangeduid welk museum de patiënt wil bezoeken in het gezelschap van hoeveel personen. De arts moet het voorschrift officieel tekenen. De stad Brussel betaalt de toegangstickets voor de patiënt en maximaal drie extra bezoekers. Op het museumvoorschrift staat ook duidelijk uitgelegd wat er gebeurt met de privacygegevens van de patiënt. 

"Zeker sinds de coronacrisis weten we hoe belangrijk het mentale welzijn is. Het project heeft twee doelen: het bevordert de toegang tot cultuur voor een kwetsbaar publiek die er anders geen of weinig toegang tot heeft. Daarnaast hebben de artsen er een extra instrument bij binnen de therapeutische opvolging van hun patiënten", vertelt Brussels schepen van Cultuur Delphine Houba daarover.

Meest gelezen