Videospeler inladen...

"2,5 jaar fulltime mee bezig geweest, goed voor 900 draaidagen": bekijk hier eerste fragmenten uit Belgische natuurdocumentaire "Onze natuur"

België lijkt op het eerste gezicht niet de ideale plaats om een natuurdocumentaire op te nemen. Natuurdocumentairemaker Pim Niesten dacht daar anders over en levert met "Onze Natuur" een prachtige documentairefilm en -reeks af, waar hij maar liefst 2,5 jaar voor gefilmd heeft. In "De afspraak" kwam hij drie fragmenten in primeur voorstellen.

Pim Niesten is bioloog én natuurfilmer. "Bij het begin van mijn carrière ben ik internationaal aan het werk gegaan als natuurfilmer, ook voor National Geographic", vertelt hij in "De afspraak". "Vijf jaar geleden was er plots een momentum en kwamen productiehuizen bij mij terecht met het idee om ook iets rond de Belgische natuur te doen." Nochtans was Niesten zelf nog nooit in eigen land als natuurfilmer actief geweest. Maar de vraag was genoeg om iets te triggeren in Niesten. 

En hoewel sommige dingen in eigen land veel makkelijker verlopen - zo zijn de plekken hier niet zo afgelegen dat de telefonie en internet het laten afweten - vergt het evenveel uitdaging en expertise om de dieren zoals Niesten het wil in beeld te brengen.

Ter illustratie bracht Niesten al drie fragmenten mee, als voice-over (met humor) hoor je acteur Matteo Simoni.

1. Boksende hazen

Videospeler inladen...

"De natuur in België is altijd heel dicht bij de mens", vertelt Niesten over dit fragment. "Hazen in een heel natuurlijk milieu, dat had ik al vaak gezien maar nu hadden we een plek uitgekozen met grote windmolenparken en akkers. Het is dan een kwestie van veel tijd in het veld door te brengen."

Niesten vestigt graag de aandacht op de beginbeelden. "Het mooie aan die scène vind ik het schimmenspel van de hazen die aan het boksen zijn: je ziet een schimmenspel aan de horizon, maar ook nog een stukje België en een kerkje. Ik zat nog niet zo lang geleden in een editroom in Duitsland bij collega's die ook met grote natuurdocumentaires bezig zijn en ze waren heel jaloers op die beelden."

2. De making-of

Videospeler inladen...

Bij het draaien, hoort ook heel veel wachten. Dat kan soms zelfs een hele dag zijn, vertelt Niesten. Zo werd in "De afspraak" ook bovenstaand fragmentje getoond van de "making-of". "Je moet er gewoon op tijd bij zijn en alles kan op elk moment gebeuren. En als er iets gebeurt, gaat het ook heel snel." 

3. Fantastische luchtbeelden

Videospeler inladen...

"In de natuur is het soms ook een beetje oorlog", vat Niesten bovenstaande beelden samen. 

Vanaf volgende woensdag is "Onze natuur" in de bioscoop te zien, in het voorjaar 2023 zal de 7-delige documentairereeks op Canvas en VRT MAX te zien zijn.

BEKIJK - het volledige gesprek met Pim Niesten in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen