"Niet mijn koning!": kritiek op Britse politie na arrestatie van demonstranten tijdens rouwtocht van Queen Elizabeth II 

In het Verenigd Koninkrijk lokt de arrestatie van enkele anti-monarchistische demonstranten kritiek uit. Een schending van de vrijheid van meningsuiting, klinkt het. Ook enkele oppositieparlementsleden van de Labour-partij hebben zich bij de critici aangesloten en zelfs Downing Street benadrukt dat "het fundamentele recht om te protesteren een hoeksteen van de democratie blijft".

De Britse politie oogst heel wat kritiek met de manier waarop verschillende demonstranten, die openlijk het koningshuis bekritiseerden, aangepakt werden. Sommige demonstranten werden op een kalme manier weggeleid van de rouwende massa, anderen werden gearresteerd. Critici menen dat ze "erg bezorgd zijn" over de arrestaties van demonstranten. Volgens hen is dat een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting.

"Niet mijn koning"

De afgelopen dagen werden verschillende demonstranten gearresteerd door de Britse politie. Op zondag, vlak voor de aankomst van de kist van Elizabeth II in Edinburgh, werd een vrouw gearresteerd met een bord "Verlaat de monarchie" voor de verstoring van de openbare orde. Diezelfde dag arresteerde de Britse politie voor de St.-Giles' Cathedral in Edinburgh een 22-jarige vrouw voor het verbreken van de rust tijdens de proclamatie van Charles tot koning. Zij werd later vrijgelaten en verschijnt binnenkort voor de politierechtbank in Edinburgh. In Oxford werd ook de 45-jarige Simon Hill gearresteerd nadat hij riep: "Wie heeft hem verkozen?". 

Bekijk hieronder de beelden van het incident met prins Andrew tijdens de optocht:

Videospeler inladen...

Ook prins Andrew werd tijdens de begrafenisstoet door de Schotse hoofdstad het mikpunt van een kwade omstaander. Een demonstrant noemde hem "een zieke oude man", verwijzend naar het proces in de Verenigde Staten waarbij Andrew miljoenen betaalde om een proces wegens aanranding te vermijden. De demonstrant werd door agenten met geweld uit de menigte gehaald. Toen koning Charles III maandag naar het parlement in Londen ging om de deelneming van beide kamers in ontvangst te nemen, hielden twee betogers op de stoep tegenover het paleis van Westminster bladen omhoog met de teksten "Niet mijn koning", "Afschaffing van de monarchie" en "Einde van het feodalisme". Ook zij werden door de politie weggeleid. 

Ook bij enkele regionale proclamaties in Cardiff, Edinburgh en Belfast braken telkens enkele kleine protestacties uit. Daar vonden echter geen noemenswaardige incidenten plaats.

Kritiek op Britse politie

Verschillende mensenrechtenorganisaties spraken zich duidelijk uit tegen de arrestaties. De burgerrechtenorganisatie Big Brother Watch veroordeelde het incident als "een belediging voor de democratie" en zei dat "het recht op vrije meningsuiting het fundament is van de Britse democratie". Ook enkele oppositieparlementsleden van de Labour-partij sloten zich aan bij die kritiek. Zelfs Downing Street reageerde dat "het fundamentele recht om te protesteren een hoeksteen van de democratie blijft". 

De politiediensten van de Metropolitan Police volgen die redenering, maar zien vooral de begrafenis van Elizabeth II als een ongekende veiligheidsoperatie. "Het publiek heeft het volste recht om te protesteren, we hebben dit duidelijk gemaakt aan alle agenten die betrokken zijn bij de buitengewone politieoperatie die momenteel plaatsvindt en we zullen dit blijven doen", aldus Stuart Cundy, assistent-commissaris bij de Metropolitan Police. 

Meest gelezen