Je herkent de tijgermug aan zijn zwarte lichaam met witte strepen.

Tijgermug steeds vaker gespot bij ons: hoe ongerust moeten we nu zijn?

De warme, droge zomer was goed nieuws voor de tijgermug. Die muggensoort, die tropische ziekten kan verspreiden, wordt nu steeds meer aangetroffen in ons land, zo meldt het magazine Knack. Maar onze koude winters voorkomen dat de soort helemaal voet aan de grond krijgt - voorlopig toch nog.

Onder andere in Lebbeke is er deze zomer een “relatief grote” populatie tijgermuggen ontdekt. Dat blijkt uit data van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). 

Dat de muggen het zo goed deden, komt door het weer, zegt Isra Deblauwe, expert tijgermuggen van het ITG. “Het was deze zomer een uitstekende zomer voor de tijgermuggen, door het uitzonderlijk warme weer. We hebben veel meldingen gekregen. Al heeft dat ook te maken met de website Muggensurveillance.be waar mensen zelf muggen kunnen melden, die sinds dit jaar actief is.”  

Wat voor een beest is de tijgermug? De tijgermug is een van oorsprong Aziatische muggensoort die tropische ziekten kan overbrengen zoals dengue, zika, het westnijlvirus en chikungunya. Ze is iets kleiner dan onze inheemse steekmug. Je herkent ze door haar zwarte lijf met witte strepen.

In Lebbeke werden mannetjes, vrouwtjes, eitjes en larven van de tijgermug aangetroffen. “De mensen hadden daar ook last van de muggen, vooral omdat ze overdag steekt.”

Kwestie van tijd

Hoe ongerust moeten we nu zijn? En betekent de populatie in Lebbeke dat de tijgermug voet aan de grond heeft gekregen in ons land?

Op die tweede vraag is het antwoord alvast nee. Of liever: nog niet. Om van een blijvende populatie te kunnen spreken, moeten de tijgermuggen kunnen overwinteren. En daar zijn onze winters vooralsnog te koud voor. Vooralsnog, want door de klimaatverandering worden de winters natuurlijk wel zachter.

De soort is alleszins in opmars in Europa. Ze had al langer voet aan de grond gekregen in het Middellandse Zeegebied, sinds de vroege jaren tweeduizend, maar is intussen verder naar het noorden opgerukt, tot aan Parijs en het Zwarte Woud. Het ITG houdt er dus rekening mee dat het een kwestie van tijd is voor ze zich ook in ons land permanent vestigt. 

Dengue in Zuid-Frankrijk

Moeten we dan stilaan vrezen voor een epidemie van tropische ziektes? Niet echt, zegt Deblauwe. “De ziektes die de tijgermug in tropische gebieden verspreidt, zijn ziektes die daar voorkomen, niet bij ons.” 

Er zijn wel al lokale gevallen geweest van personen die hier besmet geraakt zijn na een steek van een tijgermug, maar er moet heel wat gebeuren voor het zover kan komen. Het gaat dan om reizigers die in het buitenland besmet zijn, en bij terugkeer gestoken worden door een tijgermug die hier de zomer doorbrengt. Die tijgermug moet dan op zijn beurt iemand anders steken, bijvoorbeeld een buur, voor de ziekte daadwerkelijk overgedragen wordt.

Een gemeentewerker spuit verdelgingsmiddelen tegen de tijgermug in El Salvador.
2022 APHOTOGRAFIA

Heel wat voorwaarden die vervuld moeten worden, dus. Al kan het in uitzonderlijke gevallen wel degelijk tot een uitbraak komen. Dat is bijvoorbeeld al het geval geweest met dengue in Zuid-Frankrijk.

Gevraagd: strenge winter

Daarom houdt het ITG in samenwerking met Sciensano een oogje in het zeil. Het wil de verspreiding van de tijgermug in België zo lang mogelijk uitstellen.

Daarvoor monitort het ITG waterplassen aan snelwegparkings, bijvoorbeeld in autobanden. Dat zijn plekken waar meereizende tijgermuggen voet aan de grond zouden kunnen krijgen. Het ITG gaat specifiek op zoek naar larven en eitjes. En daarnaast is er dus ook de website website Muggensurveillance.be waar mensen zelf melding kunnen maken, en die beheerd wordt door Sciensano.

Daarnaast worden de muggen ook actief bestreden. In Lebbeke doet het Agentschap Natuur en Bos dat in samenwerking met het ongediertebestrijdingsbedrijf Rentokil. Het doet dat met een bacterie die de larven van de mug doodt.

Of die aanpak zal blijven volstaan, hangt onder andere af van hoe koud het deze winter wordt. “De vraagt blijft: zullen ze overwinteren?”, zegt Deblauw. “Tot nu toe overleefden de tijgermuggen onze winters niet. Volstaat de combinatie van bestrijding en winter? Wordt het een strenge winter, of net niet?”

Wat kan je zelf doen om de verspreiding van de tijgermug tegen te gaan? Tijgermuggen planten zich voort in stilstaand water. Het gaat dan om regentonnen, maar evengoed over kleine waterschaaltjes onder plantenpotten. Probeer zo veel mogelijk regentonnen af te dekken en waterplasjes te verwijderen of te verversen.

Meest gelezen