Verenigde Naties in nieuw rapport: "Impact klimaatverandering zal verwoestend zijn als actie niet ambitieuzer wordt"

Het gaat de verkeerde kant op met de aanpak van de klimaatverandering. Dat is de conclusie van een nieuw klimaatrapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties. Volgens het rapport liggen de doelstellingen en de realiteit nog ver uit elkaar. Als niet snel ambitieuzere actie wordt ondernomen, zal de fysieke en sociaaleconomische impact van de klimaatverandering "verwoestend" zijn, luidt de waarschuwing.

Het nieuwe rapport van de WMO drukt ons nog eens met onze neus op de feiten. De afgelopen zeven jaar waren de warmste jaren die ooit zijn waargenomen, staat er onder meer te lezen. In één van de komende vijf jaar zouden we bovendien het punt kunnen bereiken dat de gemiddelde temperatuur 1,5 graad hoger ligt dan tussen 1850 en 1900. Er wordt zelfs een cijfer op geplakt, dat scenario maakt 48 procent kans. 

Volgens het "United in Science"-rapport is het dan ook niet uit te sluiten dat het klimaat bepaalde "kantelpunten" zal bereiken. Zeker als we op deze manier verdergaan. De uitstoot van broeikasgassen bereikt nog steeds recordhoogtes, aldus de WMO. En de uitstoot van fossiele brandstoffen is terug op het niveau van voor de coronapandemie. Tijdens de pandemie nam de uitstoot af als gevolg van de lockdowns.

Verslaving aan fossiele brandstof

"Overstromingen, droogtes, hittegolven, extreme stormen en natuurbranden worden steeds erger", reageert Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. "Een alarmerende hoeveelheid records sneuvelt. Hittegolven in Europa. Kolossale overstromingen in Pakistan. Voortdurende, ernstige droogte in China, de Hoorn van Afrika en de Verenigde Staten. Er is niets natuurlijks aan de nieuwe schaal waarop deze rampen gebeuren. Het is de prijs die we betalen voor de verslaving van de mensheid aan fossiele brandstof."

Er is niets natuurlijks aan de nieuwe schaal waarop deze rampen gebeuren

Antonio Guterres - secretaris-generaal van de Verenigde Naties

"Het "United in Science"-rapport van dit jaar laat zien dat de impact op het klimaat op weg is naar een onbekend terrein van verwoesting. Toch kunnen we de verslaving aan fossiele brandstof niet loslaten, zelfs nu de symptomen steeds erger worden", aldus Guterres. Hij roept op om geen steenkool meer te gebruiken en te werken aan duurzame energie.

Antonio Guterres
Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Meest gelezen