Radio 2

Na overvallen op Carrefour-winkels in Halle en Vilvoorde groeit de ongerustheid: "Willen meer politie"

De burgemeester van Halle, Marc Snoeck (Vooruit), trekt aan de alarmbel en eist meer politie na een overval op een Carrefour-winkel in zijn stad. De winkel in Halle is al het zesde filiaal van de winkelketen dat op twaalf dagen tijd werd overvallen. Naast Halle waren er ook overvallen in Liedekerke, Gent en drie in Vilvoorde. 

Zes overvallen op filialen van Carrefour Express in nog geen twee weken tijd in Vlaanderen, leidt tot ongerustheid. Maandagochtend werd in de Sint-Rochuswijk in Halle een winkel overvallen door twee gewapende mannen. Ook in Liedekerke, Gent en Vilvoorde werden overvallen gepleegd, in Vilvoorde zelfs drie keer. Of alle feiten aan elkaar gelinkt kunnen worden, wordt nog onderzocht door het parket van Halle-Vilvoorde. Intussen groeit de ongerustheid. 

Commotie

"Dat is natuurlijk wel even schrikken', zegt Marc Snoeck,  burgemeester van Halle. "Het gaat om een gewapende overval met gemaskerde mensen en dat brengt natuurlijk heel wat commotie met zich mee, zeker in een volkswijk als Sint-Rochus. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen. Maar goed, op korte tijd zijn er nu in Halle-Vilvoorde een aantal van die overvallen geweest en dat zet je natuurlijk aan tot nadenken."

Aanwervingsprocedure bij de politie moet anders gestructureerd worden, nu moet je soms jaar wachten om opleiding te kunnen beginnen

Marc Snoeck, burgemeester Halle (Vooruit)

Volgens burgemeester Snoeck is er dringend nood aan meer politie: "Het is nog niet zolang geleden dat dertien korpschefs aan de noodrem trokken om meer agenten te krijgen. Er is een tekort aan agenten in het arrondissement Halle-Vilvoorde. In sommige zones is dat tekort zeer groot, bij ons is dat iets minder groot. Maar goed, er is te weinig politiepersoneel. En wil je je burgers goed beschermen, dat moet er voldoende personeel zijn. Daarom doe ik een oproep aan de minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V), om de aanwervingsprocedure bij de politie anders te structureren, zodanig dat dat veel sneller gaat. Sommigen moeten nu een jaar wachten voor ze aan de procedure van agent kunnen beginnen." 

Vilvoorde

Ook in Vilvoorde vraagt burgemeester Hans Bonte (Vooruit) meer agenten. De jongerenafdeling van N-VA (Jong N-VA) vraagt dat er op de invalswegen naar Vilvoorde ANPR-camera's worden geïnstalleerd na drie overvallen op de Carrefour in hun stad. Daarnaast willen ze ook dat de buurtinformatienetwerken worden uitgebreid en ze vragen ook een verhoging van het budget voor veiligheid. 

Meest gelezen