Lockdown in de miljoenenstad Chengdu.
CFOTO

Miljoenen Chinezen hebben geen voedsel of medicijnen door lockdowns: "Je hoort hier echt wanhoopskreten"

In China klagen steeds meer inwoners over een gebrek aan voedsel en andere essentiële levensmiddelen als gevolg van het strenge covidbeleid van de overheid. Tientallen miljoenen mensen moet verplicht thuisblijven als gevolg van gedeeltelijke of volledige lockdowns, zegt correspondent Leen Vervaeke. "Het zero-covidbeleid heeft 1,5 jaar goed gewerkt, maar het wordt steeds moeilijker vol te houden. Maar voor het Partijcongres van volgende maand, waar president Xi Jinping zijn derde ambstermijn wil verzilveren, zal er niks veranderen."

De Chinese regering hanteert een zeer strikt zero-covidbeleid. Al bij het geringste aantal besmettingen worden er strenge lockdowns opgelegd. Zo zitten de 21 miljoen inwoners van de stad Chengdu, in het zuidwesten van China, al enkele weken in lockdown. Mensen mogen de stad niet in of uit. Scholen en crèches zijn dicht, restaurants mogen enkel afhaalmaaltijden aanbieden. Elke dag mag een persoon per gezin naar buiten. Inwoners moeten zich met de regelmaat van de klok laten testen. Ook in de noordwestelijke regio Xinjiang geldt een zeer strenge lockdown.

In de zuidwestelijke provincie Guizhou sloten de autoriteiten een deel van de hoofdstad Guiyang af zonder waarschuwing. Een half miljoen inwoners moesten onverwachts thuisblijven zonder dat ze zich hadden kunnen voorbereiden. "We kunnen niets online kopen omdat ze niks leveren en supermarkten zijn dicht. Behandelt de regering ons als dieren, of willen ze gewoon dat we sterven?", vraagt een inwoner zich op het Chinese socialemediaplatform Weibo af.

Inwoners deinzen er, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is, niet voor terug om kritiek op het Chinese beleid online te delen. "Het duurt al 15 dagen, en we hebben geen bloem, rijst en eieren. Enkele dagen geleden vielen we zonder melk voor de kinderen", zegt een inwoner in het westen van Xinjiang. Er worden video's gepost van mensen die de wanhoop nabij zijn omdat hun kinderen al dagen niet meer gegeten hebben. "Ik heb geen geld meer om eten en drinken te kopen. Mijn vrouw is zwanger en we hebben twee kinderen. We hebben bijna geen brandstof meer en mijn vrouw heeft een medisch onderzoek nodig", zegt een inwoner van de stad Yining.

"Steeds moeilijker om dat zero-covidbeleid vol te houden"

Al sinds het begin van de coronapandemie voert China een zero-covidbeleid, zegt correspondente Leen Vervaeke. "Dat heeft 1,5 jaar relatief goed gewerkt, met neveneffecten die redelijk beperkt bleven. Toen moesten er ook steden in lockdown, maar ging het om kleine getallen op de hele Chinese bevolking. De rest van het land bleef min of meer normaal functioneren. Maar sinds de veel besmettelijkere omikron-variant eerder dit jaar zijn intrede treedt, wordt het veel moeilijker om dat beleid vol te houden."

De voorbije 24 uur zijn in China 915 besmettingen geregistreerd in de hele bevolking. "Als je dat extrapoleert naar België, zijn dat 6 besmettingen in de hele bevolking. Niet veel dus, maar in China is dat nog te veel. Het moeten er 0 zijn. En dat is absoluut." Het leidt ertoe dat er overal steden en regio's in lockdown moeten. Momenteel zijn er op tientallen plaatsen in China gehele of gedeeltelijke lockdowns. "Volgens analyses van een Japanse bank, die de situatie bijhoudt, zitten momenteel 300 miljoen mensen op de een of andere manier in een beperkende maatregel. Dat is bijna een kwart van de bevolking."

En dat wordt problematisch. "Mensen zitten opgesloten in hun huis, zonder eten en medicijnen, zonder essentiële zaken als maandverband en luiers. De overheid is verantwoordelijk voor de maatregel, maar de distributie van voedsel en medicijnen lukt ook niet. Je hoort hier echt wanhoopskreten."

Een inwoner van Guiyang die in lockdown zit, laat boodschappen leveren.
CFOTO

"0 procent kans dat er nog iets verandert voor het Partijcongres"

Volgens Vervaeke zal er niet snel verandering komen in de situatie. "Volgende maand begint het Partijcongres, waar president Xi Jinping zijn derde ambstermijn wil verzilveren. Covid mág niet uit de hand lopen. Xi heeft zichzelf persoonlijk verbonden aan dat zero-covidbeleid, er is hoog ingezet op propaganda daarrond. Het lage aantal doden in China bewijst volgens de partij de superioriteit van het Chinese model. De zogenaamd democratische landen in Europa en de Verenigde Staten hebben veel mensen laten overlijden, daar doen wij niet aan mee, is de boodschap."

Voor de start van het Partijcongres is de kans dat er nog iets verandert, "0 procent", zegt Vervaeke. De hoop is dat het zero-covidbeleid daarna soepeler kan. "Je hoort bij mensen kritiek op het beleid, de economie gaat ook zeer slecht. Maar de overheid moet het natuurlijk kunnen verkopen. Zomaar ineens loslaten, dat zou een beetje gek lijken voor Xi Jinping."

Meest gelezen