Foto: google streetview

Wijken in Gent dagen elkaar uit om zoveel mogelijk koertjes en tuinen te ontharden

In oktober vindt in Gent het eerste kampioenschap "Koerknallen" plaats. Verschillende Gentse wijken zullen elkaar uitdagen om zoveel mogelijk koertjes en tuintjes te ontharden. Wie het meeste onthardt, wint de wedstrijd en krijgt een optreden van een Gentse artiest naar keuze cadeau. 

"We willen eigenlijk de Gentenaars aanzetten om zoveel mogelijk koertjes, voortuinen en geveltuintjes te ontharden en te vergroenen", begint Anton Christiaens van het Gentse Klimaatforum z'n uitleg. Het ludieke initiatief komt van het Klimaatformum dat de mosterd haalde bij onze Nederlandse buren die het kampioenschap Tegelwippen met een gelijkaardig doel organiseren. "Om er een wedstrijd van te maken laten we de verschillende Gentse wijken het tegen mekaar opnemen", gaat Christiaens verder. 

Iedereen kan drilboren en kruiwagens van ons lenen

Anton Christiaens, Genste Klimaatforum

"Maar we gaan ze daarbij helpen." Zo krijgen de deelnemers voorbeelden te zien van hoe ze hun tuin of koer kunnen aanpakken. "We geven hen ook een gratis lidmaatschap waardoor ze onder andere makkelijk drilboren en kruiwagens kunnen ontlenen. We geven ze beplantingsadvies- en inspiratie. En we organiseren een tuinadvies-op-maat-avond", legt hij uit. Tijden die avond kunnen inwoners met hun individueel project terecht bij tuinarchitecten die de hele avond advies geven.     

1 volwassen boom = 5 airco's

Het doel van de wedstrijd is dus: ontharden en vergroenen. Het is namelijk belangrijk dat er veel meer regenwater in de bodem sijpelt. "Iedere vierkante meter die we ontharden betekent 250 liter méér water dat in de bodem gaat", legt Anton Christiaens uit."Als daar dan nog groen opkomt, zijn we nog verder. Een volwassen boom geeft verkoeling die gelijk staat aan 5 airco's."

De wijk die in oktober per inwoner het meest onthard heeft, krijgt een optreden van een Gentse artiest naar keuze. "Tot nu toe zijn 4 wijken ingeschreven, normaal moeten er nog 4 bijkomen", besluit Christiaens. 

kasto80

Meest gelezen