Videospeler inladen...

William Boeva over gemengde reacties op zijn open brief: "Je weet niet wat het is als je niet in die wereld zit"

William Boeva heeft heel wat reactie uitgelokt op zijn open brief getiteld "Zullen we dat afspreken?" waarin hij de aanpak rond representatie van mensen met een beperking in de Vlaamse media aanklaagt. Hij verwijst naar een nieuw VTM-programma "Out of office" en het VRT-programma "Down the road", waarbij telkens mensen met een beperking de centrale figuren zijn. Boeva heeft heel wat positieve, maar ook negatieve reacties gekregen. "Ik had niet verwacht dat het zo overdonderend zou zijn", zegt hij in "Laat".

Comedian William Boeva schreef op maandag een uitgebreide Facebookpost over de manier waarop mensen met een beperking in de media komen. Hij verwijst naar een nieuw VTM-programma "Out of Office" en het populaire VRT-programma "Down the road". Hij ergert zich naar eigen zeggen mateloos aan wat hij de "knuffelbeermethode" noemt. 

Boeva heeft heel wat reacties gekregen op zijn open brief, zowel positieve als negatieve. Dat zegt hij in "Laat". "Ik had niet verwacht dat het zo overdonderend zou zijn. Ik heb veel positieve reacties gekregen, zowel van mensen met een beperking als personen die nauw contact hebben met mensen met een beperking", vertelt hij. 

De comedian kreeg langs de andere kant ook negatieve reacties, die volgens hem vooral komen van mensen zonder een beperking. "Mensen mogen een mening hebben, maar dit is hetzelfde verhaal als witte mensen die tegen zwarte mensen gaan vertellen wat racisme nu eigenlijk is volgens hen", zegt Boeva. "Dat is opmerkelijk, want je hebt geen idee wat het is als je niet in die wereld zit."

BEKIJK - "Ik vind het opmerkelijk dat mensen zonder beperking gaan vertellen aan mensen met een beperking wat inclusie is."

Videospeler inladen...

"Knuffelbeermethode"

Hij hekelt de Vlaamse media vooral voor de manier waarop mensen met een beperking in de schijnwerpers worden gezet. In VRT-programma "Down the road" komen verschillende mensen met het syndroom van Down aan het bod. Volgens Boeva geeft het programma een te eng beeld. "Deze mensen worden geselecteerd op de capaciteit om mee te gaan op reis. Ze laten een ideaalbeeld zien dat er niet is. Je bent eigenlijk een beperking bijna aan het minimaliseren." 

BEKIJK - "Op zich mogen die programma's er zijn, maar we moeten wel verder gaan dat dit."

Videospeler inladen...

Breder debat

Stijn Pardiaens, vader van de 8-jarige Lenne die ook het syndroom van Down heeft, volgt de redenering van Boeva. "Het beeld dat soms geschapen wordt in "Down the road" zijn mensen met Down die zeer zelfredzaam zijn", zegt hij. "De realiteit is ook dat er mensen zijn die het veel moeilijker hebben." Dieter Coppens, het gezicht achter "Down the road" heeft gisteren gereageerd op de kritiek van Boeva. "We leggen in ons programma net de nadruk op de talenten van die jongeren, en ik hoor van veel ouders van kinderen met een beperking dat die beeldvorming iets ten goede heeft veranderd", reageert Coppens.

De realiteit is ook dat er mensen met Down zijn die het veel moeilijker hebben

Stijn Paridaens, papa van Lenne

De 21-jarige zoon van VRT NWS-journalist Bart Cortoos heeft ook het syndroom van Down. Hij vindt dat een reeks als "Down the road" wel wat teweegbrengt. "Die mensen krijgen meer kansen". Cortoos voegt er wel aan toe dat clichés moeten vermeden worden dat het "niet mag blijven bij een reeks op televisie". 

Bart Cortoos: "We moeten daar niet bang van zijn of geen afkeer van hebben, want het zijn ook gewoon mensen die vaak heel positief in het leven staan."

Videospeler inladen...

Boeva gaat daarmee akkoord, er moet meer worden ingezet op de capaciteiten. Hij benadrukt ook dat hij niets tegen het programma heeft. "Dit is een heel mooie kennismaking, maar daar houdt het ook op. Dit brengt niet bij tot inclusie."

Volgens Boeva moet het debat breder worden gehouden en is de media "een weerspiegeling van de maatschappij. Het probleem ligt ook bij onderwijs, bij het algemeen gevoel dat mensen met een beperking tot last zijn", zegt Boeva. Met zijn brief hoopt de comedian dat er nu ruimte ontstaat om een breder debat te houden. "Luister naar elkaar en laat mensen met een beperking mee aan tafel zitten", roept hij op. "Ik vind het onbegrijpelijk dat dat niet kan."

Bekijk hier het volledige gesprek met William Boeva in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen