Zakenman Johan Daumerie uit Dilbeek na nachtmerrie van twee jaar in Dubai weer in België

Johan Daumerie, de Belgische zakenman die bijna twee jaar heeft vastgezeten in Dubai, is geland op de luchthaven van Brussels Airport. Daarmee komt een einde aan een juridische lijdensweg waarbij Daumerie twee jaar lang onterecht werd vastgehouden door de overheden in Dubai. Volgens Daumerie is zijn geval niet het enige. "Ik ben twee jaar van mijn leven kwijt", zegt hij.

"Ik kan niet onder woorden brengen hoe blij ik ben om op het vliegtuig te zitten”, liet Daumerie al weten aan de redactie van VRT NWS. Al bleef het spannend tot het allerlaatste moment: "Ik moest plots nog eens 1.300 euro ophoesten gewoon zodat mijn paspoort fysiek van de rechtbank naar het politiekantoor zou worden gebracht" zegt Daumerie. "Chantage, maar ja, betalen doe je." Het lijkt een constante de voorbije twee jaar: wie in Dubai in de problemen komt, is quasi rechteloos.

Nachtmerrie in hip Dubai

Johan Daumerie uit Dilbeek verhuisde op vraag van het bedrijf waarvoor hij werkte naar Dubai. Maar na twee jaar besloot Daumerie er een eigen IT-bedrijf op te starten. Hij werkte daarvoor samen met een lokale zakenman uit een rijke familie uit de Verenigde Arabische Emiraten, de investeerdersfamilie Al Owais.

Na een handelsgeschil diende die laatste een mondelinge klacht (!) in voor misbruik van vertrouwen. "Volgens de lokale wetgeving is dat een ernstige inbreuk, die juridisch zelfs niet onderbouwd hoeft te zijn", zegt Daumerie.

"Proces van 3 minuten"

Voor Daumerie begon een juridische nachtmerrie. Daumerie moest zijn Belgisch paspoort afgeven en kreeg een reisverbod opgelegd, waardoor hij twee jaar lang zat opgesloten in het land. Hij kon niet werken, had geen inkomsten meer, zelfs zijn bankkaarten werden afgesloten. "Mijn zaak in drie minuten behandeld", zegt Daumerie daarover zelf. "Een schande."

Vrijgesproken, maar nog Belgen vast

Na een lange juridische strijd werd hij afgelopen mei vrijgesproken door een lokale rechtbank. Zijn zakenpartner handelde dus ter kwader trouw. Toch hield het daar niet op: Daumerie moest achterstallige schulden betalen, onder meer omdat hij illegaal in het land was verbleven, terwijl de overheid zijn paspoort had afgenomen en hij zijn visum niet kon verlengen. Uiteindelijk is Daumerie op alle vlakken vrijgepleit en is hij terug nu. 

Johan Daumerie vorig jaar in de keuken bij Yves

Daumerie heeft weet van verschillende Belgen die dezelfde juridische nachtmerrie doormaken. "Ik heb mijn laatste centen gisteren nog op de gevangenisrekening gezet van een andere Belg, Yves. Die zit sinds kort weer vast en is ziek. En dan is er het verhaal van een jonge Vlaamse die bevallen is in Dubai, maar haar kind wordt lokaal niet erkend waardoor moeder en kind er vastzitten."

Daumerie is nu vooral blij dat hij terug is. Hij plant om "iets" te doen, al zijn er nog geen concrete plannen, voor die vele Belgen die vastzitten. Volgens Daumerie zou de Belgische overheid meer inspanningen kunnen doen voor landgenoten die soms ten onrechte worden vastgehouden. 

Ondanks een eerder akkoord is het intussen wachten op de uitlevering van verschillende Belgen die naar Dubai gevlucht zijn en verdacht van grootschalige drugshandel. De échte criminelen blijven vaak op vrije voeten in Dubai. "Met geld is werkelijk alles mogelijk in Dubai", aldus Daumerie. "Maar eenmaal zonder geld, ben je een vogel voor de kat". 

Meest gelezen