Ziekenhuis van Sint-Truiden wil ook huisdieren van patiënten op bezoek laten komen: "Om de moed erin te houden"

Aan het ziekenhuis van Sint-Truiden is gestart met de bouw van een huisdierenpaviljoen. Patiënten die in het ziekenhuis liggen, zullen daar hun honden of katten kunnen bezoeken. Het paviljoen moet volgende zomer klaar zijn.

Vandaag zijn de eerste graafwerken voor de bouw van het paviljoen begonnen. Het startschot werd gegeven door Lexi, de hond van een van de patiënten die in het ziekenhuis behandeld wordt. Hij begon enthousiast in de grond te graven. "Als ik opnieuw opgenomen moet worden, zal in voortaan ook op de troost van Lexi kunnen rekenen", vertelt patiënte Katrien Dupont. "Dat maakt het volgens mij makkelijker op de moed erin te houden. Dus is ben dan ook trots dat Lexi vandaag het startschot mag geven voor dit mooie project."

In het ziekenhuis zijn geen huisdieren toegelaten omwille van de hygiëne. Maar dat neemt niet weg dat veel patiënten hun hond of kat missen. "We horen dat geregeld van patiënten", legt psychologe Nele Kerkhofs uit. "En dan brak ons hart altijd een beetje. Vorig jaar hebben we dan voor een patiënte die terminaal ziek was een bezoek van haar hond in de binnentuin kunnen regelen, omdat ze ook graag afscheid van haar hond wilde nemen. Heel de familie was daarbij aanwezig. Dat was een heel emotioneel maar mooi moment. Onze directeur had dat ook gezien, dus toen we met ons idee voor een hondenpaviljoen bij hem langs kwamen, was hij meteen gewonnen voor het project."

In contact kunnen blijven met je huisdier is heel belangrijk voor het mentaal welzijn van patiënten

Bert Vanmechelen, Fighters Against Cancer

De vzw Fighters Against Cancer is hoofdsponsor van het huisdierenpaviljoen. "We vinden het een prachtig initiatief", vertelt Bert Vanmechelen. "Dat baasjes in contact kunnen blijven met hun huisdier. Dat dat heel belangrijk voor het mentaal welzijn van patiënten. Daarom zamelen we hier al een heel jaar geld voor in. Eind oktober zullen we de cheque kunnen overhandigen. Vorig jaar hebben we ruim 100.000 euro opgehaald, dat hebben we onder meer gedoneerd aan de organisatie KickCancer. En ik kan nu al verklappen dat het bedrag dit jaar nog hoger ligt."

Meest gelezen