PA Wire/PA Images

Duizenden operaties en onderzoeken in Verenigd Koninkrijk uitgesteld door begrafenis van de Queen

In het Verenigd Koninkrijk worden duizenden operaties, onderzoeken en doktersafspraken uitgesteld die ingepland waren voor maandag, de dag van de staatsbegrafenis van Queen Elizabeth II. Die dag is uitgeroepen tot een "bank holiday", een nationale vrije dag, waardoor het publieke leven grotendeels zal stilvallen. Er is enerzijds begrip dat ook het medisch personeel de kans krijgt om de begrafenis te volgen, anderzijds is er ongerustheid over wanneer de afspraken ingehaald kunnen worden.

De ziekenhuizen van de National Health Service (NHS), de Britse openbare gezondheidszorg, hebben de instructie gekregen om iedereen die maandag een afspraak heeft, te laten weten of die al dan niet doorgaat. Door de nationale vrije dag is er op veel plaatsen een verminderde bezetting en zullen enkel dringende operaties en behandelingen kunnen plaatsvinden.

Al die afspraken en operaties herplannen, zal niet eenvoudig worden. De NHS kampt met lange wachttijden. Uit de laatste cijfers, die dateren van juli, blijkt dat ruim 6,8 miljoen mensen op een wachtlijst staan, een recordaantal. Een gebrek aan middelen en een personeelstekort zijn daar de voornaamste oorzaken van. De covid-pandemie heeft de problemen nog verergerd.

Op sociale media reageren patiënten ontgoocheld en ongerust op het schrappen van hun afspraak:

Bij sommige dokters en directies is er begrip dat het medisch personeel en andere ziekenhuismedewerkers de kans krijgen om de begrafenis van de Queen te volgen, maar er is ook bezorgdheid over de impact. Een dokter zegt anoniem tegen nieuwszender ITV dat de extra vrije dag "zeer verstorend" is voor de planning. "Mensen wachten maanden of jaren op een afspraak met een specialist, een operatie of een scan. Wanneer zullen zij herpland worden?"

Een groot deel van het publieke leven zal maandag stilvallen. Veel winkels en supermarkten sluiten de deuren, de meeste grote musea blijven dicht en ook theaters hebben voorstellingen geannuleerd. 

Meest gelezen