PA Wire/PA Images

Drie rouwstoeten, eresaluut van Big Ben en twee minuten nationale stilte: dit staat er te gebeuren op de begrafenis van de Queen

Vandaag wordt Queen Elizabeth II begraven in Westminster Abbey in Londen. De plechtigheid begint om 12 uur Belgische tijd en zal bijgewoond worden door staatshoofden, regeringsleiders en leden van koninklijke families van over de hele wereld. Zo zal de dag verlopen.

De rouwstoet, de aankomst van de genodigden en de uitvaart worden vandaag vanaf 10 uur rechtstreeks uitgezonden op deze website, op Eén en VRT MAX. Annelies Van Herck presenteert en krijgt het gezelschap van onder anderen voormalig VRT NWS-journalist en royaltykenner Flip Feyten. Onze journalisten in Londen brengen verslag uit van de gebeurtenissen ter plekke. Ook Radio 1 volgt de uitvaart op de voet. 

Net zoals de voorbije tien dagen, is ook de begrafenis van Queen Elizabeth II minutieus voorbereid. Dat moet ook wel: er staan drie herdenkingsdiensten en evenveel rouwstoeten op het programma. Verwacht wordt dat er meer volk dan ooit naar de hoofdstad afzakt. 

Een overzicht van de details die het Brits koninklijk paleis al heeft vrijgegeven (de vermelde uren zijn omgerekend naar onze tijd).

Voor de uitvaart

Tot vanochtend 7.30 uur kunnen de Britten die dat wensen de Queen groeten in Westminster Hall, waar haar kist dan in totaal vier dagen en vijf nachten (23 uur per dag) te zien zal zijn geweest. 

Om 9 uur openen de deuren van Westminster Abbey, waar de staatsbegrafenis plaatsvindt. De kerk is een historische plek: Britse koningen en koninginnen worden er gekroond, en Queen Elizabeth II trouwde er in 1947 met prins Philip.

Naar schatting 2.000 genodigden zullen de dienst bijwonen. Staatshoofden, regeringsleiders, leden van koninklijke families van over de hele wereld - inclusief onze koning Filip en koningin Mathilde - tekenen present. Ook veel Britse politici en voormalige Britse eerste ministers zullen aanwezig zijn. De laatste vorst die in Westminster Abbey werd begraven, was koning George II in 1760.

Voor het Britse volk wordt het een nationale vrije dag

Van Westminster Hall naar Westminster Abbey

Om 11.44 uur wordt de kist van de Queen van Westminster Hall naar Westminster Abbey gebracht op de “State Gun Carriage of the Royal Navy”. Die affuit - het mobiele onderstel van een kanon - was voor het laatst te zien in 1979 bij de begrafenis van Lord Mountbatten, de oom van prins Philip. 142 matrozen zullen de kist voorttrekken.

Verwacht wordt dat de leden van de koninklijke familie, onder wie koning Charles III, de kist te voet zullen volgen. Zij zullen volledig in het zwart gekleed zijn en een rouwband dragen.

Sinds 1901 hebben er in het Verenigd Koninkrijk negen staatsbegrafenissen plaatsgevonden, die van Queen Elizabeth II wordt de tiende. De meest recente dateert van 1965, toen oud-premier Winston Churchill begraven werd.

Begrafenisstoet Winston Churchill met Big Ben op de achtegrond

De dienst wordt geleid door de decaan van Westminster, David Hoyle. Aartsbisschop van Canterbury Justin Welby verzorgt de preek. Aan premier Liz Truss wordt gevraagd om een lezing voor haar rekening te nemen.

Aan het einde van de plechtigheid, rond 12.55 uur, zal de “Last Post” worden gespeeld, gevolgd door twee minuten stilte in het hele Verenigd Koninkrijk. Met het Britse volkslied komt er rond 13 uur een einde aan de officiële afscheidsplechtigheid. "God save the King" zal dus weerklinken, na ruim 70 jaar "God save the Queen".

Van Westminster Abbey naar Wellington Arch

Na de dienst trekt de kist van de Queen in een grote rouwstoet van Westminster Abbey naar triomfboog Wellington Arch. Tijdens de tocht zal de Big Ben elke minuut slaan, en vanuit Hyde Park zal elke minuut een saluutschot worden afgevuurd.

Van Wellington Arch naar Windsor Castle

Rond 14 uur wordt de kist met een lijkwagen naar Windsor Castle gebracht. Het kasteel werd bijna duizend jaar onafgebroken door vorsten bewoond en had een bijzondere betekenis voor de Queen: ze verbleef er als tiener tijdens de Tweede Wereldoorlog en ze maakte er tijdens de pandemie haar verblijfplaats van.

De laatste verplaatsing van de kist is de Long Walk, een rechte laan die Windsor Castle verbindt met Snow Hill in The Windsor Great Park. 

Van daaruit vindt om 16.10 uur een laatste rouwstoet plaats. Onder meer koning Charles III en andere belangrijke leden van de koninklijke familie zullen aansluiten en de Queen door de binnentuin van Windsor Castle begeleiden naar St. George's Chapel, waar ze begraven wordt. Deze kerk wordt vaak door Britse royals gekozen voor huwelijken en begrafenissen. Onder meer de begrafenis van prins Philip in 2021 vond er plaats. 

Om 17 uur zal de kist aankomen en vindt een laatste publieke dienst plaats voor een kleinere groep genodigden, zo'n 800 personen. Aan het einde van deze dienst zullen de kroon, rijksappel en scepter van de kist verwijderd worden, waarna die wordt neergelaten in de Royal Vault.

De laatste plechtigheid van de dag vindt plaats om 20.30 uur en zal enkel bijgewoond worden door de Britse koninklijke familie. De Queen krijgt tijdens deze ceremonie een plaatsje in het King George VI Memorial in St. George's Chapel, naast haar man prins Philip, haar ouders en haar zus.

Meest gelezen