radio2

Eerste coronaprikken in vaccinatiecentrum Wemmel: “Immuunsysteem opnieuw een boost geven”

Het vaccinatiecentrum van Wemmel is vandaag gestart met het toedienen van een vierde boosterprik. In totaal zijn er 20.000 uitnodigingen verstuurd naar alle 65-plussers en mensen met een slechte gezondheid uit Wemmel, Meise, Grimbergen, Londerzeel en Kapelle-op-den-Bos. “We vragen de mensen om voor eind september hun afspraak te bevestigen”, klinkt het. 

Ook in Wemmel startte vandaag de eerste vaccinatiedag. Zij dienen het nieuwe Pfizer-vaccin toe, dat ook bescherming biedt tegen de Omicron-variant. Vandaag zijn 850 mensen hun boostervaccin komen halen. “Het is noodzakelijk om het immuunsysteem opnieuw een boost te geven”, zegt voorzitter Armand Hermans van de Eerstelijnszone Grimbergen. “Zo kunnen we ernstige gevolgen bij een eventuele besmetting beperken, en kunnen ziekenhuisopnames vermeden worden.” 

Eerst krijgen de 65-plussers en mensen met een onderliggende aandoeningen hun vierde booster. Daarna komen ook alle andere 18-plussers aan bod. “Tussenin zullen er ook derde boosterprikken worden gegeven aan mensen die op vakantie waren, of door besmetting of ziekte niet konden komen naar het vaccinatiecentrum”, licht Hermans toe. “Minderjarigen zullen deze keer geen uitnodiging krijgen voor een booster. Hun ouders mogen hen wel zelf inschrijven.” Voor 1 november moet iedereen die dat wil een prik hebben gekregen.

Laat weten of je komt

De voorzitter roept mensen op om te reageren op hun uitnodiging. "Wij vragen aan de mensen die een uitnodiging hebben gekregen om hun afspraak ofwel te bevestigen, of te weigeren", zegt Hermans. "Dat maakt het voor ons makkelijker om een goed overzicht te bewaren. Er zijn mensen die komen opdagen zonder hun afspraak te bevestigen. Dat zorgt ervoor dat we continu moeten bijsturen, en dat willen we vermijden.”

Vaccinatiegraad

Wat de vaccinatiegraad betreft, zijn er volgens de Armand Hermans grote verschillen per gemeente. “Voor de hele zone van de vijf gemeenten, ligt die op 90 procent”, zegt Hermans. “Maar in Wemmel en bijvoorbeeld Strombeek ligt die veel lager op net boven de 70 procent. Dat is een tendens die we in heel de Vlaamse rand rond Brussel zien: hoe dichter de gemeente bij Brussel is gelegen, hoe lager de vaccinatiegraad is. Dat is nog steeds een bekommernis", besluit de voorzitter.

Meest gelezen