Limburger Chris Umé laat Elvis terugkeren in de finale van "America’s got talent": "Onze missie is nu al geslaagd of we nu winnen of niet"

Elvis leeft! Althans zo leek het tijdens de finale van "America’s got talent" op de Amerikaanse televisie. Limburger Chris Umé bracht met zijn firma Metaphysic een jonge Elvis terug tot leven in een deepfakevideo en liet hem zingen met de juryleden van de talentenjacht. Morgenochtend (onze tijd) weten we of hij die finale ook gewonnen heeft.

Wat Umé en zijn bedrijf doen is, via artificiële intelligentie, iemand in een video-opname een ander gezicht geven. Daardoor kunnen ze om het even wie zo goed als om het even wat laten doen. Tijdens de halve finale van de televisietalentenjacht gooiden ze al hoge ogen met hun act waarin de mannelijke juryleden van de show via artificiële intelligentie het operanummer "Nessun dorma" brachten.

Voor de finale hebben ze een jonge Elvis Presley terug tot leven gebracht. De reïncarnatie van The King bracht een medley van zijn hits "You’re the devil in disguise" en "Hound dog" samen met deepfakeversies van juryleden actrice Sofia Vergara (die je kunt kennen als Gloria uit "Modern Family"), model Heidi Klum en producer Simon Cowell.

"We hebben daarvoor de echte stem van Elvis geanalyseerd", legt Umé uit aan VRT NWS. "Op de intro waar je Elvis hoort praten, dat is een computerstem die getraind is op de echte stem. De zang zelf komt van een Elvisimitator waarmee we hebben samengewerkt."

BEKIJK – Elvis komt weer tot leven en treedt op met de jury:

Umé benadrukt dat hij dit verre van alleen gedaan heeft. "We hebben hier met een heel team aan gewerkt", zegt hij. In Los Angeles zelf werd hij bijgestaan door landgenoten Simon Deckers en Jo Plaete. "We hebben hier anderhalve maand dag en nacht aan gewerkt. Eerst voor de halve finale en nu voor de finale. Het gaat over 20 uur werken per dag. We kregen ook nog hulp van mensen uit onder meer het Verenigd Koninkrijk en Portugal om dit waar te maken."

Het is absurd om hier in de finale te staan en de juryleden zulke dingen te horen zeggen

De technologie heeft volgens Umé zichzelf alvast bewezen. "Op termijn is het mogelijk om een volledig synthetische Elvis op het podium te plaatsen: het lichaam, de stem, de manier waarop hij beweegt en het timbre van zijn stem", zegt hij. "We gaan met een hologram of een ander middel een hyperrealistische Elvis op het podium kunnen zetten. Mensen die hem nooit gezien hebben, gaan een optreden van hem kunnen ervaren."

Net als tijdens de halve finale was de jury erg onder de indruk. "Simon Cowell heeft nog eens gezegd dat dit voor hem de beste act van de show was", zegt Umé enthousiast. "En dat Vegas voor het rapen ligt, of we nu winnen of niet. Heidi (red. Klum) zei dat we haar favoriete act waren. Het is absurd om hier in de finale te staan en de juryleden zulke dingen te horen zeggen. Onze missie is al geslaagd of we nu gewonnen hebben of niet." Of dat ook effectief het geval is, weten we pas morgen.

Meest gelezen