Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Europees Hof van Justitie bevestigt monsterboete van 4 miljard euro voor Google voor misbruik van machtspositie

Het Gerecht van de Europese Unie, onderdeel van het Europees Hof van Justitie, veroordeelt technologiereus Google en moederbedrijf Alphabet tot een boete van 4 miljard euro. Google was in 2018 in beroep gegaan tegen een veroordeling door de Europese Commissie. Die legde Google toen een monsterboete van 4,34 miljard euro op, omdat het bedrijf misbruik zou hebben gemaakt van de dominante positie van zijn zoekmachine en van zijn besturingssysteem Android op mobiele toestellen. Het Europees Hof van Justitie bevestigt grotendeels de beslissing van de Europese Commissie, maar verlaagt de boete wel lichtjes tot 4,125 miljard euro.

De Europese Commissie legde Google in 2018 de grootste boete ooit op voor een privébedrijf: 4,3 miljard euro. Volgens de Commissie misbruikte Google zijn machtspositie, onder meer om zijn zoekmachine Google Search stevig in de markt te zetten.

"Volgens de Europese Commissie draaide op dat moment 80 procent van alle smartphones op Android (het besturingssysteem van Google, red.) en gebruikte 90 procent Google Search", zegt Stefaan van der Jeught, woordvoerder van het Europees Hof van Jusititie.

"Google zou exclusiviteitsafspraken gemaakt hebben om alleen zijn zoekmachine te gebruiken. De zoekmachine werd ook voorgeïnstalleerd op Android-smartphones en fabrikanten werden verplicht om de browser Google Chrome en Google Search te installeren als voorwaarde om een licentie te krijgen voor de Play Store, waar je apps kan downloaden. Volgens de Europese Commissie allemaal inbreuken op de concurrentieregels."

Google ging in beroep, maar het Europees Gerecht volgt nu grotendeels de veroordeling van de Europese Commissie. "De Commissie krijgt over de hele lijn gelijk. Het Gerecht heeft enkel de oorspronkelijke boete van 4,3 miljard euro verlaagd naar 4,125 miljard. Maar het gaat nog steeds om de grootste boete ooit voor een privébedrijf", zegt van der Jeught. "Google kan nog wel in beroep gaan tegen de uitspraak van vandaag bij een hogere voorziening van het Europees Hof van Justitie."

Google werd door Europa in 2017 ook al veroordeeld tot een boete van 2,4 miljard euro voor het misbruiken van zijn machtspositie voor Google Shopping, voor het zoeken naar online producten. Ook toen werd de boete bevestigd door het Europees Gerecht. Een derde boete, van 1,49 miljard euro, is nog in behandeling door het Gerecht.

Meest gelezen