Vlaanderen kampt met groot tekort aan kinderopvang: in Leuven staan 430 kinderen op de wachtlijst

In heel Vlaanderen is er een tekort aan opvangplaatsen en kinderbegeleiders. Ook in Leuven is het tekort groot. Daar staan 430 kinderen op de wachtlijst. En die wachtlijst kan enkel ingekort worden als er voldoende personeel is. Deze middag wordt er in Brussel actie gevoerd aan het kabinet van Vlaams Minister van Welzijn Hilde Crevits.

Met de grote tekorten aan opvangplaatsen en begeleiders in heel Vlaanderen zit de kinderopvangsector met de handen in het haar. "De kinderopvang is echt in crisis”, stelt de Leuvense schepen van Zorg en Welzijn Bieke Verlinden (Vooruit). “Kinderbegeleiders hebben betere arbeidsvoorwaarden, een beter loon en meer collega's nodig."

In Leuven stapelen de wachtlijsten voor kinderopvang zich op. De teller staat nu op 430 kinderen. "In Leuven staan er op dit moment heel wat kinderen op een wachtlijst door een tekort aan kinderopvang", beaamt Verlinden. "Dat is te wijten aan een tekort aan opvangplaatsen, maar ook aan een tekort van kinderbegeleiders. Dat maakt dat er een dubbele crisis bestaat binnen de sector."

Kinderbegeleiders zitten in een hels ritme van luiers verschonen, eten geven en kindjes te slapen leggen.

Bieke Verlinden (Vooruit), schepen van Zorg en Welzijn

Volgens de schepen van Leuven ligt het probleem deels bij beslissingen van het vorige beleid. "Het probleem is ontstaan doordat de sector de laatste jaren compleet uitgeput is", meent Bieke Verlinden. "In 2014 heeft de toenmalige minister van Welzijn de opvangratio opgetrokken van 1 op 6,5 naar 1 op 8. Dat wil zeggen dat er 1 begeleider is voor 8 kinderen. In de praktijk is dat vaak zelfs voor 9 kinderen. Dat gaat gewoonweg niet.”

Daarom is het volgens Verlinden belangrijk dat de job van kinderbegeleider opnieuw aantrekkelijk wordt. “We moeten de kinderbegeleiders opnieuw waarderen door ze te laten doen waar ze goed in zijn", verduidelijkt de schepen. "En dat is bezig zijn met die kindjes, verhaaltjes lezen, vertroetelen… Nu zitten ze in een hels ritme van luiers verschonen, eten geven en kindjes te slapen leggen. Dat is bijna een opvangfabriek. Dat moet veranderd worden."

Meest gelezen