Mexicaanse roodrompvogelspin gevonden in tuincentrum in Aarschot, binnengebracht bij Natuurhulpcentrum in Oudsbergen

In een tuincenrum in Aarschot hebben medewerkers een Mexicaanse roodrompvogelspin gevonden. De Animal Rescue Service uit Sint-Truiden kwam de spin ophalen en heeft het dier binnengebracht bij het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen. De spin wordt in onze streek nogal eens als huisdier gehouden en is vermoedelijk ontsnapt.

Het was even schrikken voor de medewerkers van een tuincentrum in Aarschot toen ze in hun winkel een vogelspin ontdekten. Animal Rescue Service uit Sint-Truiden, een dienst die onder andere gevonden dieren vangt en vervoert, is de spin gaan ophalen. Omdat de spin in een bakje is gevonden, kon het dier makkelijk meegenomen worden. Daarna is het binnengebracht bij het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen.

Natuurhulpcentrum Oudsbergen

Huisdier

"Uiteindelijk bleek het om een Mexicaanse roodrompvogelspin te gaan", zegt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen. "Het is een soort die geregeld als huisdier gehouden wordt en mogelijk is het dier dus ontsnapt. Zulke dieren blijven maximum twee weken bij ons. Daagt de eigenaar niet op, dan zoeken we een nieuwe eigenaar. Dat kan een dierentuin of een opvangcentrum zijn maar ook een particulier. Particulieren moeten wel kunnen aantonen dat ze ervaring hebben met zulke dieren."

De Mexicaanse roodrompvogelspin kan de haartjes op het achterlijf loslaten en dat kan bijvoorbeeld de luchtwegen bij de mens irriteren

"De Mexicaanse roodrompvogelspin ziet er gevaarlijker uit dan ze is, maar je moet toch opletten", gaat Frederik Thoelen verder. "Als de spin in het nauw gedreven wordt, kan ze de haartjes op het achterlijf loslaten en die haartjes kunnen bijvoorbeeld menselijke luchtwegen irriteren. De roodrompvogelspin kan ook bijten maar de beet is ongevaarlijk en de pijn is te vergelijken met die van een wespen- of bijensteek", besluit Thoelen. 

Meest gelezen