Fik (98) uit Meerhout getuigt na 75 jaar pas over zijn oorlogsverleden bij de Brigade Piron

Maar liefst 75 jaar lang heeft Victor Hannes gezwegen over zijn oorlogsverleden bij de Brigade Piron, de brigade die in 1944 landde in Normandië, en van daaruit delen van Frankrijk, België en Nederland bevrijdde. Uit schrik om als fantast of aandachtstrekker bestempeld te worden, zweeg Victor al die tijd over zijn traumatische ervaringen in de oorlog. Maar nu doorbreekt hij het stilzwijgen en verschijnt er een boek "De laatste getuige" over zijn belevenissen.

"Het was door een foto van zijn peloton die opdook, dat mijn vader na al die jaren begon te vertellen over wat hij allemaal heeft meegemaakt," vertelt zoon Fons Hannes bij Radio2 Middag in Antwerpen. Victor (Fik) Hannes vluchtte toen hij 16 was, samen met een deel van de familie, naar Engeland, toen de oorlog uitbrak. Drie jaar later werd hij er opgeroepen door het Belgische leger en kreeg hij een korte opleiding in Engeland. Fik kwam bij de Brigade Piron terecht die België moest bevrijden, en werd naar het front gestuurd.

Brussel bevrijden

Fik landde in augustus 1944 met de Brigade Piron in Normandië. Vandaaruit bevrijdden ze delen van Frankrijk, België en Nederland. Fik zag velen van zijn vrienden sneuvelen, zat zelf ook in de loopgraven, maar wist te overleven. Hij trok als bevrijder mee Brussel binnen, en vocht later mee in het Nederlandse witte stadje Thorn. "Hij had er 2 Duitse jonge soldaten in het vizier, maar kon het niet over zijn hart krijgen om hen neer te schieten," zegt zijn zoon, "ik ben fier dat mijn vader eerlijk getuigt over hoeveel schrik hij als jongeman soms had in de oorlog."

Altijd gezwegen

Na de oorlog hing Fik zijn uniform aan de haak, en hield hij de lippen op mekaar over zijn oorlogsverleden. "We hebben nooit geweten wat hij allemaal meegemaakt heeft," zegt zijn zoon Fons. "Hij ging nooit naar herdenkingen, wou ook niet teruggaan naar Normandië. 1 keer heeft hij een monument bezocht ter ere van Brigade Piron, in het stadje Thorn, maar daar is hij volledig ingestort. Pas sinds enkele maanden is hij over zijn verleden beginnen te vertellen. Urenlang sprak hij, in het woonzorgcentrum waar hij nu woont, met de journalist die er nu een boek van gemaakt heeft.

"Ik hoop dat het nooit meer terugkomt, maar het is al bezig"

Fik Hannes

Opgelucht

"Mijn vader is 1 van de laatste getuigen van de Brigade Piron", zegt zoon Fons. "Hij is opgelucht dat hij zijn verhaal toch nog verteld heeft zodat het de geschiedenis kan ingaan. Toen ik alles hoorde, kreeg ik vaak kippenvel, maar ik ben blij dat hij het gedaan heeft. Hij vertelde me dat hij zich alles nog in detail herinnert, maar dat het nu uit zijn systeem is. Wat er nu gebeurt in Oekraïne volgt hij niet meer zo, maar hij zei me onlangs nog: "Ik hoop dat het nooit meer terugkomt, maar het is al bezig."

Nu zondag wordt in Meerhout het boek "De laatste getuige" van Victor Hannes voorgesteld, opgetekend door Yannick Verberckmoes. Het boek is uitgegeven bij Horizon. 

van links naar rechts: Fons Hannes, Fik Hannes, Yannick Verberckmoes

Meest gelezen