Nanopixel

Groen licht voor de bouw van een Ecoduct aan het Hallerbos

De Vlaamse regering heeft de omgevingsvergunning goedgekeurd voor de bouw van een ecoduct over de Brusselse Ring ter hoogte van het Hallerbos. De werken zullen van start gaan in de loop van volgend jaar. Dit ecoduct maakt een veilige oversteek van het Hallerbos mogelijk voor zowel mens als dier.

De Vlaamse overheid heeft groen licht gegeven voor de bouw van het ecoduct over de Brusselse Ring in Halle. Nu de omgevingsvergunning is afgeleverd, kan de bouw van het ecoduct van start gaan. "De natuur in Vlaanderen is door de bouw van wegen en woningen versnipperd geraakt. En daar willen we iets aan doen, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Ecoducten en andere ontsnipperingsmaatregelen zijn daarom broodnodig om de verkeersveiligheid van mens en dier te verbeteren, voegt minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) daaraan toe. 

Hallerbos belangrijk leefgebied

Het Hallerbos wordt beheerd door het Agentschap Natuur en Bos en staat vooral bekend om de bloei van de boshyacinten in het voorjaar. In totaal leven er zo'n 275 dier- en plantensoorten in het Hallerbos. De Brusselse Ring die midden door het bos loopt, maakt het gebied ecologisch kwetsbaar. Dankzij een ecoduct kunnen de dieren zich veilig verplaatsen en vergroot hun leefgebied. De voorbereidingen voor de werken zijn al volop bezig. Het ecoduct komt in de plaats van de huidige brug over de Brusselse Ring.

Ecoduct klaar in 2025

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft intussen een aanbesteding uitgeschreven om een geschikte aannemer te selecteren. Er wordt wel rekening gehouden met het broedseizoen tussen 1 april en 30 juni. Daarom zullen de werken pas van start gaan na het bouwverlof in 2023. In een eerste fase wordt de huidige brug afgebroken en daarna volgt de bouw van de nieuwe constructie. Volgens de hudige planning zou het ecoduct in 2025 klaar moeten zijn voor gebruik. De bouw van ecoduct kadert ook in het Plan Boommarter om de natuur ten zuiden van Halle te versterken. Het ecoduct Hallerbos wordt het zevende in Vlaanderen.

Meest gelezen