Foto: Intelliprove | Dankzij de software van de Gentse start-up IntelliProve kan je met een korte video gezondheidsparameters meten

Bloeddruk of hartslag meten met de camera van je smartphone? Gentse start-up maakt het waar en valt in de prijzen

De Gentse start-up IntelliProve heeft op de Belgium eAwards de hoofdprijs weggekaapt voor zijn medische software. Met de nieuwe technologie kan je onder meer je hartslag en bloeddruk meten via de camera van je smartphone of tablet. "Onze gezondheidscamera filmt het gezicht van de patiënt, en dankzij optische gezichtsmeting zijn de resultaten al na 30 seconden bekend", legt uitvinder Joeri Tulkens uit.

Je hartslag of bloeddruk meten met een stethoscoop of bloeddrukmeter? Dat is verleden tijd, althans volgens Joeri Tulkens van IntelliProve. Zijn start-up ontwikkelde een nieuwe technologie waardoor je dat soort gezondheidsparameters heel simpel kan meten, met de camera van je smartphone of tablet.

Selfievideo van 30 seconden

Een korte video van een 30-tal seconden volstaat al om bijvoorbeeld je hartslag te weten te komen. In principe kan iedereen dus van thuis uit zijn vitale parameters meten, al is dat niet echt de bedoeling volgens Tulkens. "Het is de bedoeling om de software te integreren in een overkoepelend platform vanuit ziekenhuizen, zodat de arts alles kan opvolgen."

De huidige manieren om de vitale parameters te meten zijn verouderd

Joeri Tulkens van IntelliProve

De jonge ondernemer haalde de mosterd uit zijn eigen werkervaring. "Ik werkte vroeger in een ziekenhuis, en we merkten dat de gezondsheidsmetingen te gedateerd waren. Het meten duurt te lang en is te ingewikkeld. Deze technologie vereenvoudigt het hele proces." 

"Bovendien is de software heel handig in deze tijden van tele-consultaties", gaat Tulkens verder. "En ook minder mobiele personen hebben baat bij de intelligente camera's, want voor hen is het niet altijd makkelijk om tot bij een arts te geraken."

Foto: IntelliProve | Binnen de 30 seconden kan een camera je hartslag of bloeddruk meten

Software valt in de prijzen

De technologie van IntelliProve is innovatief en bleef niet onopgemerkt, want de start-up is de grote winnaar van de eAwards van de NTT Data Foundation. Die awards worden elk jaar uitgereikt aan Belgische bedrijven en start-ups die nieuwe, innovatieve en impactvolle technologieën ontwikkelen die de levenskwaliteit verbeteren. 

De jonge Gentenaren kregen 10.000 euro aan prijzengeld mee naar huis, en de start-up komt in een versnellingsprogramma terecht. Daarbovenop mag IntelliProve ons land vertegenwoordigen op de internationale versie van de eAwards, eind oktober in Madrid.

Foto: IntelliProve | Het team van IntelliProve mocht de Belgische eAwards en 10 000 euro in ontvangst nemen

Testfase

"In de academische wereld zijn ze er al een aantal jaren mee bezig, maar wij zijn het eerste bedrijf dat de software echt op de markt wil brengen", aldus Tulkens. Momenteel zit de software nog volop in een testfase, om de software gebruiksvriendelijker te maken voor zowel de arts als patiënt. Voor de tests werkt IntelliProve onder andere samen met AZ Maria Middelares en een thuiszorgbedrijf. Tulkens hoopt om de software tegen 2024 volledig te kunnen lanceren.

Meest gelezen