Karel Stautemas

Grimbergse pater Karel blijft Oekraïne steunen: "Ambitie om simpele huizen en vuurtjes te voorzien"

Pater Karel van de Norbertijnen in Grimbergen blijft zich inzetten voor Oekraïne. Sinds de start van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne brengt hij hulpgoederen  naar het land en neemt hij Oekraïense slachtoffers mee terug naar ons land. Ook nu heeft pater Karel nog ambitie om zijn project verder te zetten: "Vuurtjes leveren en kleine, primitieve huizen bouwen."

Pater Karel zet zich in om Oekraïners uit de nood te helpen. "Ik had een drang - als christen ook - om de mensen daar te helpen. En niet onbelangrijk: ik kon me ook vrijmaken, want de brouwerij was opgestart." 

We hebben zelfs ziekenwagens naar daar gebracht
Pater Karel Stautemas

"Ik heb al 64 mensen naar België gebracht. Het grootste deel van die mensen zijn bij andere Oekraïeners ondergebracht. Dat is goed, want ze spreken dezelfde taal en kunnen zo makkelijker over hun trauma's praten."

Daarnaast organiseerde de abdij meerdere inzamelacties voor verschillende projecten. "We hebben daarmee zo'n 90.000 euro verdiend. Daarmee kochten we bijvoorbeeld vier ambulances. Die brengen we zelf over de grens. De stad Assenede zorgde voor een vijfde ambulance die de scouts hebben omgetoverd tot kraamkliniek."

Maar na een hele reeks weldaden is pater Karel nog niet klaar met zijn project: "De abdij wil kleine rudimentaire huisjes bouwen voor Oekraïners in de getroffen gebieden. Het gaat dus om primitieve huizen met enkel vier muren en een dak. Zo kunnen de mensen binnen slapen."

Nu willen we zorgen voor huisjes en houtvuren
Pater Karel Stautemas

"We willen ook zorgen voor houtvuren. Dat die niet goed zijn voor het milieu, weet ik goed. Maar in oorlogssituatie kan je de mensen zo toch verderhelpen. Het zal daar weer koud worden in de winter." 

Pater Karel bedankt graag de mensen die zijn initiatief steunen. "Het was oorspronkelijk een privé-initiatief dat kleinschalig is begonnen. Maar iedereen van de abdij en daarbuiten stond erachter. Ook de oud-scouts van Grimbergen, scholen van Merchtem en Grimbergen, ...  . Zoveel mensen hebben geholpen dat ik nog een hele lijst vergeet."

Meest gelezen