Tele-Onthaal krijgt meer oproepen over financiële problemen: vooral vijftigers en alleenstaanden worstelen met crisis

De voorbije twee maanden kreeg Tele-Onthaal 7 procent meer oproepen in verband met geldzorgen en juridische thema's, vooral van vijftigers en alleenstaanden. De financiële stress, goed voor 16 procent meer oproepen, uit zich in relatiemoeilijkheden, angstklachten en boosheid. Tele-Onthaal doet een oproep naar extra vrijwilligers om de hulpverlening te kunnen verzekeren.

Nood aan een gesprek? Bel Tele-Onthaal anoniem op het gratis nummer 106 of chat via www.tele-onthaal.be.

Energieprijzen, duurdere boodschappen, grondstoftekorten … De berichten over economische onzekerheid zijn niet te tellen en steeds meer mensen worstelen om hun facturen te kunnen betalen. Dat merken ze ook bij hulplijn Tele-Onthaal. De voorbije twee maanden ontvingen ze zeven procent meer oproepen rond sociaal-economische thema’s.

"Normaal staan sociaal-economische thema's niet in de top drie van gespreksthema's, maar we merken dat we vooral rond financiële zorgen bijna 16 procent meer oproepen gehad hebben dan gewoonlijk. Dat is toch wel heel opvallend voor een hulplijn waar het normaal gezien over mentale problemen gaat", zegt Jennifer Pots, coördinator bij de Federatie van Tele-Onthaaldiensten Vlaanderen en Brussel.

Ook bij juridische thema’s is er een opvallende stijging (+ 13 procent). Sommige oproepers spreken over schuldbemiddeling, budgetbeheer, deurwaarders, of zelfs dreigende uithuiszettingen. De onzekerheid over de toekomst brengt angstklachten, boosheid en ongeloof in de politiek met zich mee.

Crisis na crisis

Er is gelukkig ook goed nieuws: het totaal aantal oproepen is gedaald tegenover tijdens de coronacrisis, toen er 15 procent méér oproepen waren dan voor de crisis, maar ligt nog steeds hoger dan vroeger.

Eerst was er gezondheid, met covid, dan veiligheid met de oorlog in Oekraïne, en nu tast de crisis financiële zekerheid aan

Jennifer Pots, coördinator bij de Federatie van Tele-Onthaaldiensten Vlaanderen en Brussel

Het is de zoveelste klap, vertelt Pots. "Mensen vinden het toch wel moeilijk dat er wéér een nieuwe crisis aanbreekt. Eerst was er gezondheid, met covid, dan veiligheid met de oorlog in Oekraïne, en nu tast deze crisis de financiële zekerheid aan".

Veel mensen durven elders geen hulp vragen volgens Pots:

Videospeler inladen...

Alleenstaanden en vijftigers

Bepaalde groepen blijken extra kwetsbaar. Bijna zestig procent van de oproepers rond sociaal-economische thema’s zijn alleenstaand. Acht procent leeft in een eenoudergezin en ruim drie procent is dakloos.

Ook leeftijd speelt een rol. Bij jongeren is er geen opvallende stijging, maar bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen wel: één op de vier bellers is vijftiger, een op de drie is tussen de 60 en 80 jaar oud.

De bellers uit deze kwetsbare doelgroepen flirten met de armoedegrens. 
Toch zijn er even goed bellers uit de werkende middenklasse met een "gewoon" leven. Ook zij ervaren steeds meer angst over hun financiële situatie in de toekomst.

Mensen vrezen hun werk te verliezen en geven aan dat ze willen bijverdienen in flexi-jobs, vaak omdat ze al uit hun spaarpot geput hebben tijdens de coronacrisis. Zelfstandigen vrezen over de kop te gaan en overwegen hun zaak stop te zetten.

Gevolgen voor de gezondheid

De financiële stress zorgt onrechtstreeks ook voor andere problemen. Zo maken ouders zich zorgen dat ze hun kinderen niet meer kunnen geven wat ze nodig hebben, en ook partnerrelaties staan onder druk. Bij andere bellers loert eenzaamheid om de hoek omdat ze sociale activiteiten moeten schrappen uit geldgebrek.

Daarnaast wegen slapeloosheid en piekergedachten op de gezondheid. Een klein aantal mensen stelt ook medische zorgen uit.

Gepaste hulp

De bellers vragen vaak concreet om hulp bij administratie om financiële steun aan te vragen. Tele-Onthaal verwijst dan ook veel mensen door naar instanties zoals het OCMW. Om de hulpverlening te kunnen blijven voorzien, zoekt de organisatie nu extra vrijwilligers om in het najaar aan een opleiding te starten.

Bekijk de reportage uit het Journaal over de oproepen rond financiële stress

Videospeler inladen...

Meest gelezen