Google Street View

Tienen investeert 200.000 euro in camerabewaking om stad veiliger te maken

De stad Tienen gaat 200.000 euro investeren in camerabewaking om de stad veiliger te maken. De eerste camera's worden geïnstalleerd op de Grote Markt en aan het nieuwe skatepark Houtemveld. Naast de vaste camera's zal de stad ook een mobiele camera aankopen tegen sluikstorten.

Om te bepalen op welke positie de camera's het best zouden hangen, werden ze gisteren getest op de Grote Markt van Tienen. “Samen met de politie en de veiligheidsdiensten hebben we in de eerste plaats bepaald of ze nodig zijn, en waar ze nodig zijn", legt burgemeester Katrien Partyka (CD&V) uit. "We hebben verschillende plaatsen aangeduid en onderzocht wie bevoegd is om die beelden te bekijken."

De camera's worden tegen eind dit jaar geplaatst op verschillende plaatsen in de stad. "Er komen camera's aan de Grote Markt en aan het nieuwe skatepark Houtemveld", weet Partyka. "Daarna volgen nog de omgeving van de Leuvensestraat, de Veemarkt, Heldenland en het station." Daarnaast is er ook het probleem van sluikstorten. Daarvoor koopt de stad een verplaatsbare camera aan die ze kan gebruiken op verschillende sluikstort-hotspots. 

Privacy

Met de plaatsing van de camera's over heel de stad rijst de vraag wie bevoegd is om de beelden te bekijken, en wat er precies mee gedaan wordt. “Het gaat om livebeelden die enkel bekeken mogen worden door de politie", verduidelijkt de burgemeester. "Het is voor de politie een goede manier om een oogje in het zeil te houden indien ze niet ter plaatse zijn. Wanneer er een incident gebeurt, kan de politie die beelden gebruiken om mensen indien nodig te identificeren."

Meest gelezen