2022 NBCUniversal Media, LLC

Limburger Chris Umé grijpt net naast het podium in finale "America’s got talent" met Elvis-act: "Er komt sowieso een vervolg"

Limburger Chris Umé grijpt net naast het podium op de finale van "America’s got talent". Voor de talentenjacht op de Amerikaanse televisie bracht hij Elvis Presley terug tot leven met deepfakevideo's. Hij strandt daarmee op de vierde plaats. Toch reageert hij razend enthousiast. "We moesten deze wedstrijd niet winnen, maar we wilden vooral aan de wereld tonen wat er mogelijk is."

Wat Umé en zijn bedrijf Metaphysic doen is, via artificiële intelligentie, iemand in een video-opname een ander gezicht geven. Daardoor kunnen ze om het even wie zo goed als om het even wat laten doen. Voor de finale hebben ze een jonge Elvis Presley terug tot leven gebracht.

De reïncarnatie van The King bracht een medley van zijn hits "You’re the devil in disguise" en "Hound dog" samen met deepfakeversies van juryleden actrice Sofia Vergara (die je kunt kennen als Gloria uit "Modern Family"), model Heidi Klum en producer Simon Cowell.

BEKIJK – Elvis komt weer tot leven en treedt op met de jury:

Uiteindelijk is Umé vierde geworden, maar als we hem bellen is geen teleurstelling te horen in zijn stem, in tegendeel. "We zijn vierde geworden op 400 deelnemers", zegt hij enthousiast vanop de achterbank van een taxi ergens in Los Angeles. "Ik ben supertrots op wat we hier gepresteerd hebben. Ik wilde niet als eerste af vallen, dan had ik een wrang gevoel gehad. Nu ben ik superblij."

Ik ben supertrots op wat we hier gepresteerd hebben

Umé en zijn team zijn meteen gecontacteerd door de erfgenamen die de portretrechten van Elvis bezitten. "Ze lieten weten dat dit een zekerheid is voor een lange samenwerking tussen ons", zegt Umé daarover. "Het is een teken dat het echt wel geapprecieerd wordt. We moesten deze wedstrijd niet winnen, maar we wilden vooral aan de wereld tonen wat er mogelijk is."

Gisteren liet Umé al uitschijnen dat het met deze technologie mogelijk is om een nieuw liveoptreden van de overleden rockster te organiseren. Voor de talentenjacht hadden ze een Elvisimitator ingehuurd die het nummer dus live op het podium bracht. Op de grote schermen was het gezicht van de imitator vervangen door dat van de echte – overleden – King.

Je kunt dat overigens op deze foto zien. De gezichten van de zanger en danseressen zijn vervangen op het scherm achter hen:

2022 NBCUniversal Media, LLC

We kunnen zoveel doen. Niets houdt ons tegen

De intro was dan weer écht de stem van Elvis Presley. "We hebben daarvoor de echte stem van Elvis geanalyseerd", zei Umé daar gisteren over aan onze redactie. "Je hoort een computerstem die getraind is op de echte stem." Vandaag laat hij weten dat er "sowieso een vervolg komt", maar erg concreet kon hij daarover nog niet zijn. "We kunnen zoveel doen. Niets houdt ons tegen."

In afwachting van nieuwe avonturen gaat de Limburger even vakantie nemen. "Ik ben fysiek echt op, ik ben zo blij dat het erop zit", zegt hij. "We nemen zeker anderhalve week vakantie." Al gaat hij wel nog eerst zijn vierde plaats vieren. Daarvoor komen de andere finalisten en de juryleden even langs. "Er komen ook een aantal celebrities naar ons feestje, maar ik ken niet veel gezichten van naam. Dat wordt voor mij ook een ontdekking."

KIJK - Niet winnen heeft ook zijn voordelen, legt Umé uit:

Videospeler inladen...

Wie de talentenjacht dan wel gewonnen heeft? Deze Libanese dansgroep Mayyas:

Meest gelezen