Stad Leuven

Leuven zet brugfiguren in op 19 basisscholen om leerkrachten te ontlasten

De stad Leuven zet vanaf dit schooljaar zogenoemde brugfiguren in tegen kinderarmoede. Alle negentien basisscholen in Leuven kunnen op iemand rekenen om kwetsbare gezinnen te ondersteunen. Ze moeten het onderwijspersoneel ontzorgen, zodat de leerkrachten zich kunnen concentreren op lesgeven. Nu krijgen directie en leerkrachten duizend en één vragen, de brugfiguren gaan dat proberen opvangen. 

De brugfiguren die worden ingezet zijn medewerkers uit de Leuvense buurtcentra en brugorganisaties. Eén van medewerkers is Roel. Hij komt uit de buurtwerking en gaat nu aan de slag als brugfiguur. “Kinderen en hun ouders kunnen aan mij alles vragen”, zegt Roel. “Dat kan gaan over school, hobby's, vrije tijdsbesteding etc. Daarnaast ondersteun ik ook de ouders van de kinderen. Zo kan ik hun bijvoorbeeld helpen met vragen over belastingbrieven. Ik vind het een interessante job, omdat je veel dankbaarheid krijgt.”

Onderwijsschepen Lalynn Wadera (Vooruit) samen met de brugfiguren.
Stad Leuven

Dat dit project nodig is blijkt uit de grote vraag naar ondersteuning vanuit de scholen zelf. “Steeds vaker vragen de directies van de scholen om hulp om hun leraren te ondersteunen”, zegt schepen van Onderwijs Lalynn Wadera (Vooruit). "Ze worden geconfronteerd met heel wat uitdagingen als kinderen met lege brooddozen, of kinderen die niet goed in hun vel zitten. Daarom zijn we heel blij dat we het project van de brugfiguren vandaag kunnen lanceren. "

De brugfiguren die ingezet gaan worden in de scholen zijn medewerkers van brugorganisaties en buurtcentra in Leuven. Hun aanwezigheid wordt afgestemd op het aantal kwetsbare leerlingen op school. De komende jaren krijgen ook andere Leuvense scholen de kans om in te stappen.

Meest gelezen