Archieffoto ter illustratie
Rob Engelaar

Drugsproces in nasleep van Sky ECC uitgesteld door computerproblemen: "Oude computers zijn oud zeer maar oplossing is in de maak"

In Antwerpen heeft een drugsproces in de nasleep van Operatie Sky ECC enkele maanden vertraging opgelopen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Oorzaak zijn een verouderde computer en oude software op de griffie, waardoor advocaten van verdachten het dossier niet of niet volledig kunnen raadplegen. Volgens Antwerps persrechter Wendy Verhaegen is er een oplossing in de maak. 

Na de grootschalige Operatie Sky ECC konden politie en gerecht heel wat verdachten identificeren die betrokken zouden zijn bij drugscriminaliteit. Een drugsproces dat normaal gisteren van start zou gaan, loopt nu enkele maanden vertraging op. "Een advocaat wilde een bepaald stuk inkijken op de griffie, en er was een probleem met de leesbaarheid van dat stuk", legt Wendy Verhaegen uit, persrechter in Antwerpen. "Dat heeft te maken met softwareproblemen. Daardoor is deze zaak uitgesteld moeten worden tot de eerstvolgende zitdag, later dit najaar."

Er wordt enorm ingezet op de digitalisering van Justitie, maar helaas is dat niet van vandaag op morgen

Wendy Verhaegen, persrechter in Antwerpen

Verhaegen geeft toe dat het frustrerend is dat een rechtszaak vertraging oploopt door computerproblemen. "Als rechtbank streven we ernaar om rechtszaken zo efficiënt mogelijk te behandelen. Verouderde computers en software zijn een oud zeer bij Justitie maar gelukkig zijn er oplossingen in de maak. Er wordt enorm ingezet op de digitalisering van Justitie, maar helaas is dat niet van vandaag op morgen. Justitie, dat is niet alleen rechtbanken maar ook het gevangeniswezen. Er moeten helaas prioriteiten worden gesteld en we hopen dat er zo snel mogelijk een oplossing komt."

Meest gelezen