Radio2

Duitse legokunstenaar aan de slag in Wevelgem

In Wevelgem zijn de Duitse legokunstenaar Jan Vormann en zijn assistente begonnen aan een aantal installaties. Die komen er op ongeveer tien plaatsen verspreid over alle deelgemeentes. Typisch voor het werk van Vormann is dat oude, afgebrokkelde voegen en muren met kleurrijke legosteentjes worden opgevuld. 

De 39-jarige Duitse kunstenaar Jan Vormann begon vijftien jaar geleden met zijn lego-installaties. Het concept is zeer eenvoudig, maar ook intrigerend en kleurrijk: telkens worden kapotte gevels of muren hersteld en opgevuld met legosteentjes. De stenen zijn zo geplaatst dat ze exact de contouren volgen van wat er vroeger stond. 

De installaties in Wevelgem worden de eerste ooit van Vormann in België. Ze komen onder meer aan de Vrije Basisschool Bamo in de Rozenstraat, de Gulleboom Bovenbouw in Gullegem en aan de SPWe basisschool en het oude zwembad in Wevelgem zelf. Voor alle werken samen voorziet de kunstenaar zo'n veertig kilogram aan blokjes.

Kleur en positiviteit in het straatbeeld

Het is niet voor het eerst dat Wevelgem uitpakt met verrassende streetart. Eerder al kwamen er vijf muurschilderijen in de gemeente en dan was er nog "Surprieze", het project waarbij elektriciteitskasten werden beschilderd. Het werk van Vormann gaat net nog iets verder. "We zetten inderdaad een nieuwe stap", zegt schepen Kevin Defieuw, "en dan nog uitgerekend in het jaar waarop Lego zijn negentigste verjaardag viert. Hopelijk brengt ons project weer wat extra kleur en positiviteit in het straatbeeld."'

Radio2
Radio2

Meest gelezen