ILVO

Microalgen proeven en zelf een robot besturen: ILVO viert 90e verjaardag met "Festival van weten en eten"

Het ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, bestaat 90 jaar en viert dat met een vierdaags festival rond wetenschap, landbouw en voeding. Op het zogenoemde "Festival van weten en eten" kan je vanaf vandaag bijleren over nieuwe technologische snufjes, maar ook speciaal eten proeven, zoals koekjes gemaakt van algen.

Het Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) voert al 90 jaar lang onderzoek rond landbouw en voeding. En dat willen de medewerkers graag laten zien aan het grote publiek met een vierdaags festival, op hun terreinen in Merelbeke en Melle. 

Vandaag en morgen richt het festival zich op professionelen uit de sector, met een aantal netwerk- en studiemomenten. Zondag, op de Dag van de Landbouw, is iedereen welkom. Op maandag ontvangt het ILVO ten slotte een aantal scholen.

Uniek foodfestival met een wetenschappelijk sausje

Voor zijn 90e verjaardag had ILVO kunnen kiezen voor een plechtige viering of een klassieke opendeurdag. In plaats daarvan kiest het onderzoekscentrum voor een uniek foodfestival te midden van de 200 hectare proefvelden. Samen met de vele proevertjes krijg je er ook het maakproces en de wetenschap erachter geserveerd. 

Je kan zondag bijvoorbeeld ontdekken hoe het proces verloopt van gras tot roomijs, tijdens een wandeling langs grazende koeien. Of je kan bijzondere gerechten proeven met (micro)algen. "We stellen ook onze nieuwste technologieën voor, zoals drones. Je kan ook zelf eens een robot besturen op ons aardappelveld", vertelt Joris Relaes, hoofd van ILVO. 

Open instelling

Het ILVO is trouwens niet alleen tijdens dit festival toegankelijk voor het publiek, want de instelling heeft een heel open visie. "In tegenstelling tot sommige onderzoeksinstellingen in het buitenland. Onze collega's in Schotland zitten bijvoorbeeld afgeschermd achter prikkeldraad en kunnen alleen binnen met een bijzondere badge", weet Relaes. "Wij hebben gekozen voor iets anders: bij ons kan iedereen komen kijken hoe wij aan onderzoek doen."

We willen geen prikkeldraad rond onze terreinen, zoals onze collega's in Schotland. Iedereen is welkom, het hele jaar door

Joris Relaes van ILVO

"Je kan gerust komen wandelen of fietsen op onze landbouwgronden. Er zijn QR-codes voorzien, waarmee je kan kijken wat er op die velden groeit en waarom", gaat Relaes verder. "We willen geen onderzoek voeren onder een stolp, we willen onderzoek doen tussen de mensen. We doen tenslotte onderzoek naar voedsel. Daarin is iedereen geïnteresseerd, want iedereen krijgt het 3 keer per dag op zijn bord", besluit hij.

kasto80

Meest gelezen