Burgemeester van Kruisem betreurt dat megafusie met Oudenaarde niet doorgaat: "Gemiste kans, niet alleen financieel"

Burgemeester Joop Verzele (CD&V) vindt het jammer dat de geplande fusie met Oudenaarde, Wortegem-Petegem en Kluisbergen niet doorgaat. Dat zei hij op een debat over fusies gisteravond in Wichelen. "We zijn heel wat geld mislopen en het had ook een meerwaarde geweest voor onze regio om een centrumstad te hebben", stelt hij. 

De gemeente Wichelen organiseert deze week een spiegelgemeenteraad, met 24 gelote burgers, om mee te helpen beslissen over een mogelijke fusie in de toekomst. Op dat debat werden verschillende experten uitgenodigd om de burgers meer uitleg te geven over fusies. Een van de sprekers was Joop Verzele (CD&V), die als burgemeester van fusiegemeente Kruisem een ervaringsdeskundige is.

In 2019 fuseerden Kruishoutem en Zingem tot Kruisem. In een rapport van Audit Vlaanderen kwam de fusie naar voor als slechtste leerling van de klas van alle fusiegemeenten uit 2019. "Dat was niet leuk om te horen, maar je moet dat met een korrel zout nemen", verklaart Verzele. "De beste leerlingen waren de fusies waarbij een grote stad was betrokken, zoals Deinze en Aalter. Dat is een volledig andere situatie. Voor hen is het natuurlijk veel makkelijker om er gewoon een kleine gemeente bij te nemen."

Geen megafusie met Oudenaarde

Fusiegemeente Kruisem was recent op haar beurt aan het onderhandelen voor een nieuwe fusie. "Ik word wel eens fusiegeil genoemd", lacht Verzele. De mogelijke fusiepartners waren Wortegem-Petegem, Kluisbergen en Oudenaarde, maar dat plan is ondertussen afgeknapt. "Dat gebeurde na een bevraging bij onze inwoners en ons personeel. Ze zagen een fusie met zo'n grote stad als Oudenaarde niet zitten", duidt Verzele. "De mening van de bevolking is natuurlijk heel belangrijk, dus daar hebben we ook naar geluisterd en die fusie gaat niet door. Maar ik vind het persoonlijk echt een gemiste kans."

We lopen een fusiebonus van 30 miljoen euro mis. Bovendien had het goed geweest voor onze regio om een centrumstad te hebben

Burgemeester van Kruisem Joop Verzele (CD&V)

Bij een fusie komen heel wat financiële voordelen kijken, zoals een bonus van de overheid. Na de fusie in 2019 kreeg Kruisem bijvoorbeeld 8 miljoen euro. "Je moet niet denken dat dat is als de Lotto winnen. Je moet dat geld natuurlijk wel investeren in vernieuwing", kadert de burgemeester. "Nu zou een dergelijke fusie trouwens 0 euro bonus krijgen, omdat ze te klein is. Want hoe groter het aantal inwoners, hoe groter de bonus", legt hij verder uit. "Die fusie met Oudenaarde, met in totaal ongeveer 60.000 inwoners, had ons een bonus van 30 miljoen euro opgeleverd."

"Maar het is niet alleen een gemiste kans op financieel vlak, het is ook jammer omdat onze regio geen centrumstad heeft", vindt Verzele. "Er zijn maar 3 regio's in Vlaanderen zonder centrumstad, en daar is de Vlaamse Ardennen 1 van. Het is niet zeker dat de megafusie een centrumstad had geworden, maar de kans was wel groot."

Spiegelgemeenteraad beter dan burgerbevraging?

Volgens Joop Verzele doet Wichelen er goed aan om de spiegelgemeenteraad te organiseren. "Mensen zijn altijd bang van verandering. Bij een gewone burgerbevraging heb je de tijd niet om alles volledig uit te leggen, dus is er meer kans dat de mensen ervoor kiezen om verandering te mijden. Dat hebben wij duidelijk gemerkt bij onze bevraging over de megafusie met Oudenaarde", duidt hij. 

"Bij het burgerforum van Wichelen daarentegen, wordt alles van naaldje tot draadje uitgelegd. De burgers zullen zo ook de voordelen kunnen zien van een fusie met een grote stad", besluit Verzele. In het lijstje van mogelijke fusies voor Wichelen zit de grote stad Dendermonde. Daarnaast zijn ook Berlare, Laarne en Lede mogelijke fusiepartners.

kasto80

Meest gelezen