Flip Franssen

Leuven kijkt naar zelfrijdende shuttlebusjes als toekomst openbaar vervoer

In Leuven willen ze over enkele jaren al zelfrijdende shuttlebusjes door het stadscentrum zien rijden. Op die manier wil de stad haar openbaar vervoer moderniseren en het stadscentrum toegankelijker maken.

Een eerste proefproject met zelfrijdende shuttlebusjes met De Lijn enkele jaren geleden liep op een dood spoor. Nu doet schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen) opnieuw een poging om het stof van het dossier te blazen. Hij trok naar Parijs waar hij een testrit deed met een nieuwe aanbieder van de shuttlebusjes en kwam enthousiast terug.

"De shuttlebusjes moeten rijden op plaatsen in de stad waar er minder openbaar vervoer is”, legt Dessers uit. “Zo zou een zelfrijdende shuttlebus twee parkings aan de rand van de stad met elkaar, en met het centrum kunnen verbinden. Het zou een heel nieuwe vorm van openbaar vervoer zijn, want je zou de busjes frequent kunnen laten rijden. Door het feit dat er geen chauffeur in het busje hoeft te zitten, kunnen ze ook nog tot laat in de avond rijden." 

Veilig door het centrum

Zelfrijdende shuttles zien we vooral op luchthavens, maar ook in de stad Mechelen werd drie maanden geleden een eerste zelfrijdende shuttle geïntroduceerd. Maar dat is vooral op veilige en makkelijke verkeerstrajecten. De shuttlebusjes die in Leuven moeten komen, moeten rijden in complexe verkeerssituaties. Als de busjes er komen, zou dat een primeur zijn in ons land. 

Volgens de schepen is de technologie daar klaar voor. "Tijdens de proefrit in Parijs hebben we met een zelfrijdende wagen op de autostrade gereden, en door het centrum van Versailles, waar heel veel verkeer is", legt Dessers uit. "De wagen kon dat allemaal aan. De technologie is klaar, dus nu moeten we bekijken of we dat in Leuven kunnen introduceren.”

Budget

Voorlopig blijven de zelfrijdende shuttlebusjes nog een idee voor de toekomst. "De vraag is nu of we daarvoor budget kunnen vrijmaken", verduidelijkt de schepen van Mobiliteit. "Dat gaan we in de komende periode bekijken. Maar zelfrijdende voertuigen gaan er sowieso komen in de toekomst, dus binnen enkele jaren zullen de zelfrijdende shuttles er ook zijn." 

Meest gelezen