Slachtoffers van mensenhandel op Borealiswerf in Antwerpen "onder druk gezet" om te verhuizen naar buitenland

De Italiaanse onderaannemer Irem, die beschuldigd wordt van mensenhandel en economische uitbuiting op de Borealiswerf in Antwerpen, zou werknemers onder druk zetten om te verhuizen naar Hongarije. Dat zegt de advocaat van een tiental werknemers die dat weigerden. Irem zou op die manier zo veel mogelijk getuigen van de mensenhandel het land uit willen. De advocaat stapt nu naar de politie, de inspectie en het arbeidsauditoriaat. Het bedrijf zelf ontkent dat het werknemers onder druk heeft gezet.

Volgens advocaat Jan Buelens moesten de 50 geviseerde werknemers papieren ondertekenen in een ondergrondse parkeergarage, onder bedenkelijke omstandigheden. "Ze zeiden dat de werkvergunning van de arbeiders afgelopen was, en dat ze alleen nog werk  in Hongarije konden aanbieden. Daarvoor moesten de werknemers dan zogezegd een document tekenen waarbij ze afstand deden van al hun rechten. De meerderheid van de mensen heeft dat ook getekend."

Ze moesten papieren tekenen in louche parkeergarage

Jan Buelens, advocaat

Door het onderzoek naar wanpraktijken bij Irem, liggen bijna alle werken al een tijdje stil. De Filipijnse en Bengalese slachtoffers hebben ondertussen het statuut van slachtoffer mensenhandel gekregen. Maar een vijftigtal Oekraïners waren theoretisch nog in dienst bij Irem. Het zijn zij die volgens de advocaat nu onder druk zijn gezet om te verhuizen naar Hongarije. 36 arbeiders hebben hun eigen ontslagbrief getekend, 14 andere hebben geweigerd. 

Reactie Irem

In een schriftelijke reactie ontkent Irem dat de werknemers onder druk zijn gezet om ontslag te nemen of om naar Hongarije te vertrekken. Volgens hen hebben ze de arbeiders alleen een nieuwe job aangeboden in het buitenland. Maar wie weigert, kan niet meer onderhouden worden door het bedrijf. Over waarom de arbeiders dan zelf ontslag moesten nemen, komt geen sluitend antwoord van het bedrijf.  "Wij ontslaan niet zelf mensen omdat we om mensen geven", aldus de reactie. En de arbeiders moesten hun ontslagbrieven in een parkeergarage tekenen: "omdat het regende". 

 

Meest gelezen