"Corona-effect" op verpleegkundeopleiding lijkt uitgewerkt ondanks stijgende populariteit van hogescholen

Nadat de verpleegkundeopleidingen in Vlaanderen kort hadden gepiekt tijdens de coronaperiode, neemt hun populariteit bij de start van dit academiejaar alweer af. Dat blijkt uit een belronde van VRT NWS. Nochtans stegen de totale inschrijvingscijfers bij de Vlaamse hogescholen dit jaar wel. 

Vandaag starten de lessen in heel wat hogescholen weer. Op de meeste campussen zal dat met nog meer studenten dan anders zijn.Zo goed als alle Vlaamse hogescholen kenden een bijzonder succesvolle inschrijvingsperiode. Verschillende opleidingen tekenden stijgende inschrijvingscijfers op.

Negatief mediabeeld

Een opleiding die voorlopig geen graantje lijkt mee te pikken van de toegenomen populariteit is de bachelor Verpleegkunde. Verschillende hogescholen die VRT NWS contacteerde lieten weten dat de inschrijvingen dit jaar terugvielen. Dat na twee succesvolle coronajaren waarin het aantal inschrijvingen voor veel opleidingen verdubbelde tegenover het jaar voordien. 

"Voorlopig zijn zo'n 10 procent minder studenten begonnen aan de bachelor Verpleegkunde in vergelijking met vorig jaar. Toen waren dat er zo'n 8.200. Maar de definitieve telling gebeurt pas op 15 oktober", zegt Vlaams Zorgambassadeur Candice De Windt in "De ochtend" op Radio 1. 

Volgens Sofie Eerens, opleidingshoofd Verpleegkunde aan de HOGENT, heeft de dalende populariteit te maken met het feit dat het beroep het afgelopen jaar negatief in de media gekomen is. 

"Verpleegkundigen op de werkvloer kampen met burn-outs, zijn overwerkt, en er is grote uitval, heroriëntering en personeelstekort. Lonen binnen de gezondheidszorg zijn ook nog steeds niet opgewaardeerd. We hebben nood aan meer specialisatie, maar dat wordt financieel niet gecompenseerd. Dat begint eigenlijk ook al bij de vierjarige opleiding. Die is in tegenstelling tot de meeste bachelors van drie jaar een grotere investering voor de student, maar toch heeft de overheid nog geen langetermijnplan om dit vierde jaar te compenseren. Pas bij het afstuderen weten studenten wat hun bonus is."

Het aantal vacatures in de sector blijft wel toenemen. "In België zijn er momenteel 25 à 30.000 verpleegkundigen te kort. Dat aantal zal nog toenemen", zegt Zorgambassadeur Candice De Windt. "Het aantal mensen dat we nodig hebben is zo immens. Het zal nooit voldoende zijn." Volgens haar zijn er meer campagnes nodig om het beroep positief in de kijker te zetten en zal er ook meer moeten gekeken worden naar technologische oplossingen.

Beluister hier het volledige gesprek met Zorgambassadeur Candice De Windt in "De ochtend" op Radio 1:

Meer leerkrachten in spe

De tanende populariteit van de opleidingen Verpleegkunde staat in schril contrast met de stijgende belangstelling voor de lerarenopleidingen. De Hasseltse hogeschool PXL ziet tot dusver 28 procent meer leraren in spe aan de startlijn verschijnen. UC Leuven-Limburg (UCLL) tekent zelfs een stijging op van 40 procent voor de opleiding leerkracht middelbaar onderwijs en 50 procent voor de vorming voor lagere scholen. Aan de HOGENT staan alle leerkrachtenopleidingen in de top vijf van populairste bachelors.

Ook hier spelen mediaberichten een rol, zo zegt Ben Lambrecht van Hogeschool PXL. "Misschien schrijven meer studenten zich in omdat het lerarentekort vaak ter sprake komt in de media, maar er zijn dit jaar ook heel wat zij-instromers geïnteresseerd in de opleiding."

Meest gelezen