© VRT

Na heisa over afgevoerde docuserie "FIRE": staatssecretaris De Bleeker wil piramidespelen aan banden leggen

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) heeft aan de Economische Inspectie en de FSMA gevraagd om een aantal praktijken die aan bod kwamen in de ondertussen afgevoerde VRT-reeks FIRE, te onderzoeken. In die reeks maakten een aantal jonge personen grote sier met geld. Ondertussen zijn er indicaties dat een aantal mogelijk verwikkeld zijn in piramidespelen. De Bleeker wil ook meer wettelijke instrumenten om dit soort piramidespelen aan banden te leggen.  

De omstreden VRT-docuserie "FIRE: vroeg op pensioen" - die ondertussen werd afgevoerd - volgt een aantal jongeren die beweren volgens de FIRE-doctrine te leven. FIRE staat voor “Financial Independence, Retire Early”. Het komt erop neer door "slim om te gaan met geld", door het bijvoorbeeld te beleggen, financieel op jonge leeftijd onafhankelijk te worden. 

De serie liet uiteenlopende verhalen zien: van mensen die zeer zuinig lijken te leven tot mensen die er een zeer luxueuze levensstijl op na houden. Het was vooral de laatste categorie die voor heel wat beroering zorgde en er mee toe hebben geleid dat de serie offline werd gehaald. Onderzoek van onder meer VRT NWS liet zien dat er indicaties zijn dat een van de deelnemers betrokken zou zijn bij een piramidespel. Ander onderzoek bracht gelijkaardige aanwijzingen naar boven over een andere deelnemer.

Geld via piramidespelen uit mensen persen is verwerpelijk: het is gewoon fraude en dat moeten we aanpakken

Eva De Bleeker (Open VLD), staatssecretaris voor Consumentenbescherming

Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming Eva De Bleeker heeft op basis van deze indicaties nu ook gevraagd aan haar diensten om deze verder te onderzoeken. “Er is niets mis met succes en een mooi leven leiden met eerlijk verdiend geld", aldus De Bleeker. "Maar er is niets verdienstelijk aan geld via piramidespelen uit mensen persen. Het is niet alleen verwerpelijk, het is ook gewoon fraude en dat moeten we aanpakken."

Concreet vraagt De Bleeker aan de Economische Inspectie en de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) om onderzoek te voeren naar o.a. piramidespelen, onwettige aanbiedingen van financiële producten en beleggingsfraude.

Het is niet de eerste keer dat De Bleeker optreedt tegen piramidespelen. Zo vroeg de Bleeker al eerder een onderzoek naar piramidespel IM Academy. Een van de deelnemers uit FIRE zou daar ook bij betrokken zijn geweest. Het onderzoek naar IM Academy werd vorige zomer gefinaliseerd. Meerdere processen-verbaal wegens inbreuken op het Wetboek van Economisch Recht werden overgemaakt aan het parket.

De Bleeker pleit voor Europees verbod op piramidespelen

De Bleeker wil ook dat er een beter kader komt rond piramidespelen, volgens haar is het aannemelijk dat we piramidespelen die draaien rond zogezegd financieel advies of training steeds vaker zullen zien. "Ik vrees dat we in de toekomst meer en meer piramidespelen in de financiële en beleggingssfeer zullen zien. Daarom pleit ik er bij mijn Europese collega’s voor om het kader beter te maken en het net te sluiten.”

In die strijd zijn er volgens De Bleeker meer instrumenten nodig. Dat is echter niet zo evident omdat het Europees kader vandaag volgens haar "te beperkend en vaag geregeld is". Volgens de staatssecretaris geeft dat malafide personen te veel tijd en ruimte om dergelijke systemen op te zetten en geld af te troggelen. 

Ze zal daarom op de informele Europese top over consumentenbescherming pleiten om het verbod op piramidespelen duidelijker en uitgebreider te regelen. In afwachting daarvan bekijkt De Bleeker wel of er marge is om via andere nationale mechanismen het net rond dit soort piramidespelen verder te sluiten.

BEKIJK - Deelnemer "FIRE" betrokken bij Russisch piramidespel: Waarover gaat het precies?

Videospeler inladen...

Meest gelezen