Radio 2

Kerk van Aalbeke heeft nu ook bibliotheek en muziekklassen

De Sint-Corneliuskerk in Aalbeke is het afgelopen anderhalf jaar getransformeerd van een parochiekerk naar een multifunctionele ruimte. "Elke nieuwe generatie voegt nu eenmaal zaken toe aan hun kerk", zegt schepen van Stadsvernieuwing Wout Maddens (Team Burgemeester). "In het voormalige koorgedeelte worden voortaan kerkelijke erediensten gehouden, de zijbeuken bieden nu plaats aan een bibliotheek en vier muziekklassen." 

Op 1 oktober wordt het verbouwde kerkgebouw officieel in gebruik genomen. "De verhuis van bibliotheek en de muziekklassen zetten heel wat andere zaken in beweging. Zodra het OC van Aalbeke afgewerkt is, kunnen we het Oud Gemeentehuis op Aalbekeplaats, de brandweerkazerne in de Bergstraat en jeugdhuis ’t Skut in de Lauwestraat verkopen" aldus Maddens.  

Liturgische dienst blijven mogelijk in koorgedeelte
Radio 2

Sleutel in masterplan

In 2014 startte de discussie rond het masterplan van Aalbeke. Bedoeling was om de gemeenschapsruimte van de Kortrijkse deelgemeente herin te richten en de dorpskern te versterken. "In 2014 startten de gesprekken, maar lange tijd bleef de kerk buiten schot. Het is het Kerkenplan dat in pas 2017 werd uitgebracht, dat de mogelijkheden van de kerk in de verf zette", vertelt David Claus van het urbain architectencollectief dat instond voor het ontwerp. "Een kleinere kerk en de bib en muziekklassen als nevenbestemming van het gebouw vormde de sleutel in het masterplan."

De bib vind je terug in de rechterbeuk van de kerk
Radio 2

Met deze nevenbestemmingen versterken we niet alleen de identiteit van de kerk maar ook die van de buurt en de lokale gemeenschap"

Kelly Detavernier, schepen kerkfabrieken

Akoestische wanden

De versterkte lichtinval in de kerk valt op, net als de indeling. "De indeling tussen de vier klassen, de foyer, de bibliotheekruimte en het kapelgedeelte gebeurde met akoestische wanden. Zo kunnen de activiteiten in de kapel, de bib en de muziekklassen op hetzelfde moment plaatsvinden zonder dat ze elkaar storen", zegt Claus. "Drie nieuwe lichtkoepels in het dak en de gerestaureerde brandglasramen zorgen overal voor een optimale lichtinval."

NIeuwe lichtkoepels zorgen voor optimale lichtinval
Radio 2

Liturgie en cultuur hand in hand

Het kerkenplan voor de 25 kerken op Kortrijks grondgebied, krijgt meer en meer vorm. Enkele gebouwen werden al verkocht, anderen kregen een herbestemming. "Maar Sint-Cornelius is de eerste kerk waar de kerkelijke eredienst het gebouw deelt met een aantal nevenbestemmingen. Hier blijft het niet bij, ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk is nu deels een museum, de parochiekerk Sint Audomarus in Bissegem krijgt ook nevenbestemmingen", zegt schepen Kelly Detavernier (N-VA), verantwoordelijk voor het kerkenplan. "Liturgie en cultuur hand in hand laten gaan, zo maken we niet alleen onze kerken sterker maar ook de identiteit van de buurten en de lokale gemeenschappen."

Liturgie en cultuur hand in hand: pianolessen tijdens een kerkdienst zijn perfect mogelijk
Radio 2

Meest gelezen