PA

Acht kleinkinderen van de overleden koningin Elizabeth waken kwartier bij de kist in Westminster Hall

De kleinkinderen van koningin Elizabeth hebben vanavond een kwartier lang gewaakt over hun oma. De Britse overheid raadt mensen voorlopig af om nog aan te sluiten in de wachtrij om een laatste groet te brengen aan de overleden koningin Elizabeth. De wachttijd loopt even voor middernacht op tot 17 uur. Het is kilometerslang wachten in de koude, maar veel Britten hebben het ervoor over. Rond het middaguur verschenen koning Charles en prins William even op Lambeth Bridge om de wachtenden te groeten en te danken voor hun eerbetoon.

Vanavond hebben de acht kleinkinderen van Queen Elizabeth een kwartier lang gewaakt over hun oma. Prins William leidde de groep naar de kist, gevolgd door prins Harry, de prinsessen Beatrice en Eugenie, Lady Louise en James, burggraaf van Severn. Zara Tindall en Peter Phillips waren de laatsten die de zaal betraden.

William en Harry, beiden gekleed in militair uniform, stonden aan het hoofd- en voeteneind van de kist. De overige kleinkinderen, allen in het zwart, namen plaats op de hoeken en aan de zijkanten. Prins Edward en zijn vrouw Sophie keken van een afstand toe.

BEKIJK - De acht kleinkinderen van de Queen waken tijdens de "Vigil of the princes" over hun oma:

Videospeler inladen...

Voor Harry was het een bijzonder moment. Omdat hij geen actief lid meer is van het koningshuis is hij zijn eretitels kwijt en mag hij normaal gesproken zijn militaire uniform niet meer dragen. Koning Charles maakte voor de wake een uitzondering. Hij deed eerder hetzelfde voor zijn broer prins Andrew.

Bij eerdere publieke verschijningen naar aanleiding van het overlijden van de koningin droeg Harry een "gewoon" rouwkostuum, iets waar veel om te doen was in Britse media.

"Queue tracker"

Sinds woensdagavond kan de Britse bevolking een laatste groet brengen aan de overleden koningin Elizabeth II (96) in Westminster Hall in Londen. En dat doen de Britten massaal. Groot en klein, jong en oud, bekend of onbekend, ze staan onafgebroken in de rij om langs haar kist te lopen en hun respect te betuigen. Gisteren schoof ex-voetbalster David Beckham nog urenlang mee.

Het is frisjes in Londen, zeker 's nachts, maar dat houdt de rouwende Britten niet tegen. De wachtrij werd gisteren enkele uren afgesloten omdat er geen plaats meer was om aan te sluiten. Maar sinds hij weer openging, zit de rij voortdurend bijna aan zijn maximale capaciteit. "De wachttijd bedraagt minstens 24 uur. Reis alstublieft niet meer af om aan te sluiten", meldde de overheid afgelopen nacht. Wie dat toch nog wil doen, krijgt het advies om de officiële kanalen te checken, onder meer een rechtstreekse "queue tracker".

Vanmiddag verschenen koning Charles en zijn oudste zoon prins William plots op Lambeth Bridge, ze groetten en dankten de mensen die al urenlang aan het aanschuiven waren om een laatste eerbetoon te brengen aan koningin Elizabeth.

AFP or licensors

BEKIJK - "Jullie zijn voorbij halfweg", spreekt William de wachtenden moed in:

Videospeler inladen...

Ook aan Buckingham Palace stromen er nog steeds massaal Britten toe om hun respect te betuigen aan de overleden Queen en de koninklijke familie. Deze namiddag verlieten prins Edward, de jongste zoon van Elizabeth II, en zijn vrouw, Sophie gravin van Wessex, even het paleis om de massa te begroeten.

Prins Edward slaat een praatje met de Britten die verzameld hebben aan Buckingham Palace.
WPA Rota
Sophie, gravin van Wessex, krijgt niet alleen steunbetuigingen, maar ook heel wat bloemen.
WPA Rota
Mensen in de wachtrij krijgen warme drank aangeboden om niet te verkleumen.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.
Wachten in de rij voor het Britse parlement en de Big Ben.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

De wachtrij is zowat 8 kilometer lang. Hij begint aan Southwark Park, langs de zuidelijke oever van de Thames, voor hij Westminster Hall bereikt. Wie in Southwark Park aansluit in de wachtrij, krijgt een bandje. Voorlopig is de wachtrij nog niet volledig afgesloten, maar dat gebeurt wel zodra de capaciteit bereikt is.

London Ambulance Service adviseert mensen om de richtlijnen van de overheid te volgen, voldoende water te drinken, regelmatig iets te eten, medicatie mee te brengen die ze nodig hebben, en aangepaste, warme kledij te dragen.

Een laatste groet brengen kan tot maandagochtend om 6.30 uur, dat is de dag van de begrafenis van de Queen.

De Britse overheid heeft een rechtstreekse "queue tracker" waarmee mensen de lengte van de wachtrij kunnen opvolgen:

Kinderen van de koningin houden wake in militair uniform

Gisteravond hebben de vier kinderen van koningin Elizabeth een korte wake gehouden in Westminster Hall. Koning Charles, prins Andrew, prins Edward en prinses Anne namen elk plaats aan een zijde van de lijkkist. De wake duurde een tiental minuten. Intussen bleven de Britten voorbijkomen om een laatste groet te brengen aan koningin Elizabeth.

Prinses Anne is de eerste vrouw die deelneemt aan wat de "Wake van de Prinsen" genoemd wordt. Ze droeg net als haar broers een militair uniform. Ook prins Andrew dus, en dat is opvallend. Hij vertegenwoordigt niet langer de koninklijke familie bij publieke activiteiten, na de ophef rond vermeend misbruik.

De vier kinderen van koningin Elizabeth, allemaal in uniform, houden een wake bij het lichaam van hun moeder:

Videospeler inladen...

Incident

Gisteravond laat was er nog een klein incident bij de publieke begroeting in Westminster Hall. Een man maakte zich los uit de rij en liep naar het altaar waarop de kist met het lichaam van de koningin staat. De ordediensten grepen snel in. "Die persoon is verwijderd uit de hal en de rij is met minimale verstoring herstart", klonk het. De rechtstreekse uitzending van de begroeting werd tijdelijk stopgezet.

Een getuige vertelt over het incident:

Videospeler inladen...

Meest gelezen