"Netto belastbaar inkomen" bepaalt of je recht hebt op energiesteun, maar waar vind je dat bedrag terug?

De federale regering kondigde gisteren een "basispakket energie" aan voor de brede middenklasse. De hoogste inkomens krijgen die korting op elektriciteit en gas in eerste instantie ook, maar zullen die later (voor een deel) moeten terugbetalen via de belastingen. Om te bepalen wie in aanmerking komt voor de volledige korting, zal gekeken worden naar het "netto belastbaar inkomen". Maar hoe vind je dat bedrag terug? We zetten alles op een rijtje.

Gisterenavond kondigde premier Alexander De Croo (Open VLD) aan dat de federale regering een "basispakket energie" zal geven aan de brede middenklasse in ons land. Met die maatregel hoopt de regering de hoge energiefacturen voor een grote groep mensen te kunnen verlichten. Voor de maanden november en december zullen mensen een basishoeveelheid gas en elektriciteit aan een voordelige prijs krijgen. Pas als ze over die basishoeveelheid heen gaan, zullen de dure marktprijzen gelden. Concreet levert dat voor die twee maanden een korting op van bijna 400 euro. Die zal verrekend worden op de energiefactuur.

Maar opgelet, niet iedereen heeft recht op zo'n basispakket. Wie al gebruik maakt van een sociaal tarief valt bijvoorbeeld buiten deze maatregel. En ook de hoogste inkomens in ons land worden deels uitgesloten. Tenminste, zij zullen de korting op hun energiefactuur in eerste instantie wel krijgen, maar ze zullen die (voor een deel) moeten terugbetalen via de belastingen. 

Concreet wordt de grens gelegd op een "netto belastbaar inkomen" van 62.000 euro per jaar voor een alleenstaande. Voor koppels wordt die grens opgetrokken naar 125.000 euro. Per persoon ten laste komt daar nog eens 3.700 euro bij.

Het is moeilijk te bepalen hoe die jaarlijkse bedragen zich vertalen naar maandelijkse nettobedragen. Dat is namelijk erg afhankelijk van je individuele situatie en kan ook elke maand verschillen. Kijk dus naar je "netto belastbaar inkomen". Maar hoe weet je nu wat dat is? VRT NWS maakte een eenvoudig stappenplan:

Stap 1: log in op de website van de FOD Financiën

Om te weten wat jouw "netto belastbaar inkomen" is, heb je jouw meest recente aanslagbiljet nodig van de belastingdienst. Dat krijg je op papier of vind je online op MyMinfin. Je moet daar eerst inloggen met je persoonlijke gegevens. Vervolgens kom je op deze startpagina terecht:

Om jouw aanslagbiljet te kunnen vinden, klik je op "Mijn aangifte". Op het scherm zal als eerste luik "Aanslagjaar 2022 - Inkomsten 2021" verschijnen, maar voor de meeste mensen zal dat aanslagbiljet nog niet beschikbaar zijn. Klik in dat geval door naar "Aanslagjaar 2021 - Inkomsten 2020".

Je aanslagbiljet kan je vinden door te klikken op "Mijn aanslagbiljet raadplegen".

Liever geen online aanslagbiljet? Dan kan je ook gewoon je meest recente papieren aanslagbiljet uit de kast halen. In dat geval mag je stap 2 overslaan.

Stap 2: aanslagbiljet downloaden

Als je de vorige stappen correct doorlopen hebt, kom je nu uit op dit scherm:

Bovenaan zie je jouw meest recente aanslagbiljet staan. Om dat te kunnen downloaden, klik je op de drie puntjes rechts in beeld. Klik vervolgens op "downloaden" en het aanslagbiljet staat op je computer!

Stap 3: raadpleeg je "Gezamenlijk belastbaar inkomen"

Normaal zou je nu jouw persoonlijke aanslagbiljet voor je neus moeten hebben, op je computer of op papier. Daarop staat een hoop informatie, maar je mag meteen doorscrollen naar "Detail van de berekening". Daar vind je heel wat verschillende vakken terug, maar het is het vak "Gezamenlijk belastbaar inkomen" dat je nodig hebt. 

Zoals je ziet, bevat dat vak verschillende rijen. Op de laatste rij vind je jouw "Gezamenlijk belastbaar inkomen" terug. Dat is hetzelfde als jouw "netto belastbaar inkomen". Voor alleenstaanden is het vervolgens simpel: zij vinden daarachter één bedrag terug. Is dat lager dan 62.000 euro? Dan kom je in aanmerking voor het basispakket energie en zal je de korting niet terug moeten betalen via de belastingen. Heb je nog personen ten laste, dan ligt je maximumgrens hoger. Je mag dan nog 3.700 euro per persoon ten laste optellen bij die 62.000 euro. Een alleenstaande met twee kinderen ten laste mag dus maximaal 69.400 euro verdienen.

Woon je wettelijk samen met iemand of ben je getrouwd? Dan zullen er bij het vak "Gezamenlijk belastbaar inkomen" twee kolommen verschijnen. Koppels moeten de twee bedragen die achter "Gezamenlijk belastbaar inkomen" staan nog bij elkaar optellen. Is het totaalbedrag minder dan 125.000 euro? Dan komen ook jullie in aanmerking voor het basispakket en moeten jullie de korting niet terugbetalen. Hebben jullie nog personen ten laste, dan ligt ook jullie maximumgrens hoger. Per persoon ten laste mag je nog 3.700 euro optellen bij die 125.000 euro. 

Let op! De fiscus zal zich baseren op het "aanslagjaar 2023 - inkomsten 2022". Als je je aanslagbiljet van 2021 of 2022 hebt gebruikt om je netto belastbaar inkomen na te gaan, maar dit jaar gevoelig meer inkomsten had, dan kan het dus zijn dat je de grens toch overschrijdt. In dat geval kom je dus niet meer in aanmerking voor de volledige korting.

Wat moet ik nu zelf nog doen?

Dat is simpel: helemaal niets! De korting zal automatisch verrekend worden via de energiefactuur. Wie een deel van de korting terug moet betalen, zal dat later via de belastingen doen. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan en of die mensen vooraf verwittigd zullen worden door de overheidsdiensten, is op dit moment nog niet duidelijk. "De modaliteiten zullen verder uitgewerkt worden de komende weken", klinkt het bij de woordvoerder van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).

Meest gelezen