Archieffoto

12 feestvierders moeten in Leuven te voet verder omdat feestbus niet gekeurd is

Tijdens een grootschalige politieactie zaterdagnacht door de zones Leuven, VoDi, Herko en BHK, werden meer dan 100 voertuigen aan de kant gezet. Twee niet-verzekerde voertuigen werden tijdelijk in beslag genomen, 13 bestuurders hadden een glas te veel op. De bestuurder van een feestbus met 12 feestvierders aan boord kreeg een boete van 1.000 euro omdat zijn bus technisch niet was gekeurd. De feestgangers moesten hun weg te voet voortzetten. 

De controles vonden onder meer plaats op de Meerdaalboslaan en in de Oostertunnel. De inzittenden van alle voertuigen die aan kant werden gezet, werden gecontroleerd en de bestuurders moesten een ademtest afleggen. Van de 13 bestuurders die te veel hadden gedronken, testten er 6 positief of een waarde van meer dan 0,8 promille. Zij krijgen allemaal een pv in de bus. De andere 7 die tussen 0,5 en 0,8 promille alcohol in het lichaam hadden, kregen een minnelijke schikking mee. 

Feestbusje moet blijven staan

Van een feestbus met 12 feestende passagiers aan boord bleek de technische schouwing vervallen te zijn. De bestuurder van de bus kreeg een boete van 1.000 en de 12 feestvierders moesten een alternatief zoeken om thuis te geraken.

Twee keer betrapt

Eén van de bestuurders die positief testte en zijn rijbewijs moest afgeven, was de passagier van een voertuig waarvan de bestuurder positief had geblazen en zijn auto moest laten staan. De passagier vroeg aan de politie om ook een alcoholtest te mogen afleggen om te zien of hij het stuur niet mocht overnemen. Omdat hij positief testte, lieten ze de auto staan en gingen te voet verder. De politiemensen die de controle uitvoerden keken dan ook verbaasd op toen ze een paar minuten later dezelfde auto met de passagier achter het stuur toch zagen voorbijrijden. Het voertuig werd door motorrijders opnieuw uit het verkeer gehaald en de bestuurder moest na een nieuwe positieve alcoholtest zijn rijbewijs inleveren en de auto opnieuw aan de kant laten staan. 

Patser ook twee keer betrapt

Getuigen belden vrijdagnacht even voor 4 uur de politie omdat ze een auto op een gevaarlijke manier door het centrum van Leuven zagen rijden. Na een korte zoekactie met gebruik van de camera’s werd het betrokken voertuig gespot in de Kortestraat. Hoewel dit een voetgangerszone is waar geen wagens zijn toegelaten, stond de auto daar met 4 knipperlichten in werking geparkeerd. Enkele minuten later reed de auto weg over de verkeersvrije Grote Markt om dan opnieuw foutief te parkeren op het Smoldersplein. Daar werd de bestuurder, een twintiger uit Lubbeek door een patrouille staande gehouden. De man legde een positieve ademtest af. Hij moest zijn rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen inleveren en zijn auto aan de kant laten staan. 

Amper een uur later werd de auto met dezelfde bestuurder achter het stuur echter opnieuw opgemerkt. Hoewel zijn rijbewijs was ingetrokken, was de Lubbekenaar toch weer met de auto vertrokken, zogezegd omdat hij zijn vrienden die met hem in de auto zaten toch niet in de kou kon laten staan. De man legde opnieuw een positieve ademtest af. Zijn auto werd getakeld. Hij kreeg een tweede pv voor "rijden onder invloed van alcohol" en eentje voor "rijden spijt verval". 

Meest gelezen