ANP

Bijna 400.000 Vlamingen kregen al tweede boostervaccin: "Massale vaccinatie blijft cruciaal, want najaarspiek komt er zeker"

Er zijn al bijna 1,4 miljoen afspraken ingepland voor de tweede boosterprik en bijna 400.000 Vlamingen hebben hun vierde prik effectief al gekregen. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Volksgezondheid en Welzijn Hilde Crevits (CD&V). "Het vaccin blijft ons beste wapen tegen het virus. Als veel mensen zich opnieuw laten vaccineren, zitten we goed tot in het voorjaar, ook als het aantal besmettingen dit najaar weer stijgt", zegt viroloog Steven Van Gucht.

Enkele cijfers over de nieuwe vaccinatieronde, die vorige week maandag is opgestart. 385.564 boosterprikken zijn er intussen gezet, vooral bij de groep 65-plussers en 80-plussers. De komende twee weken moeten daar nog eens 800.000 prikken bijkomen, laat Vlaams minister Crevits weten.

Ruim de helft van de Vlamingen is al uitgenodigd om een vaccinatieafspraak te maken, onder wie 90% van de 65-plussers. De 2,7 miljoen uitnodigingen hebben al geleid tot 1,4 miljoen concrete vaccinatie-afspraken. "Ik hoop dat meer dan de helft van de 50-plussers en zeker meer dan de helft van de 65-plussers zich opnieuw laat vaccineren", zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). "Laten we hopen dat mensen opnieuw massaal voor het vaccin kiezen. Dat gaat ons helpen tot in het voorjaar, om de komende maanden zo gezond mogelijk door te komen."

Komt er een nieuwe najaarspiek en wanneer?

Dat er een nieuwe piek in de coronabesmettingen komt dit najaar, is een zekerheid, zegt de viroloog. "Maar onder voorbehoud van nieuwe varianten ben ik er geruster in dan vorige herfst. Ik denk niet dat we nog een gelijkaardige noodsituatie gaan kennen. Maar dat neemt niet weg dat de druk op de ziekenhuizen opnieuw hoog kan oplopen. Volgens sommige scenario's kunnen we opnieuw naar 6.000 ziekenhuispatiënten evolueren dit najaar: dat is één op de tien bedden. Haalbaar, maar opnieuw een aanzienlijke belasting voor het zorgpersoneel", aldus Van Gucht.

Ik ben er geruster in dan vorige herfst, maar we weten niet hoe de volgende coronavariant er gaat uitzien

Steven Van Gucht, viroloog

Wanneer de najaarspiek valt, is moeilijker te voorspellen. "Dat kan in oktober of november al zijn, maar ook vroeger of later", zegt Van Gucht. "Alle modellen houden nu rekening met de huidige coronavarianten. We weten natuurlijk niet hoe de volgende variant er gaat uitzien. Hoe besmettelijk is die? Hoe ernstig zijn de symptomen? Op dit moment blijft ons belangrijkste wapen het vaccin. Ik denk dat het kan meevallen, en dat we bij hoge vaccinatie een vrij normale herfst en winter tegemoet gaan. Nieuwe coronamaatregelen lijken me onwaarschijnlijk."

Waarom is die tweede boosterprik belangrijk?

Sommige mensen die jonger zijn dan 65 jaar en geen onderliggende aandoening hebben, vragen zich af of een tweede boosterprik voor hen een meerwaarde is. "Die vaccinatiemoeheid is een bezorgdheid", reageert Van Gucht. "Voor mij is dat een no brainer: laat je vaccineren, en zeker als je in een risicogroep zit. Dat is vooral belangrijk om onszelf beter te beschermen tegen ziekenhuisopname."

"De vorige boosterprik is bij de meeste mensen al zes maanden of langer geleden. Dat vaccin beschermt ons allemaal nog steeds 80 tot 90% tegen overlijden door covid of opname op intensieve zorgen. Maar de bescherming tegen ziekenhuisopname op zich: die is acht maanden na vaccinatie van 75% gezakt naar 50%. En net dat percentage willen we met die tweede booster weer opkrikken."

Laat je zeker vaccineren als je in een risicogroep zit. De bescherming van de vorige boosterprik tegen ziekenhuisopname is intussen aanzienlijk gedaald

Steven Van Gucht, viroloog

Extra voordeel volgens Van Gucht: de timing van de huidige vaccinatieronde. "Deze boosterprik valt op een strategisch moment, vlak voor de winter. Met een  vaccinatiecampagne nu staan we sterker tegen wanneer het virus weer volop begint te circuleren."

"Wie nu een vaccin overslaat, weet trouwens niet wanneer er een nieuwe kans op een prik komt. Dan kan je in de loop van de winter gevoeliger worden voor een coronabesmetting. Anders dan in vorige vaccinatierondes is de keuze voor een vierde prik meer persoonlijk en minder maatschappelijk. Vorig jaar was een hoge vaccinatiegraad bij de brede bevolking nog nodig om coronamaatregelen af te bouwen, dat ligt nu anders."

Welke vaccins worden gebruikt voor deze vaccinatieronde?

Tijdens deze vaccinatiecampagne worden de aangepaste vaccins aan de omikronvariant van het coronavirus gebruikt. Intussen zijn er ook al nieuwere vaccins ontwikkeld, aangepast aan de BA.4 en BA.5-varianten. Deze vaccins zijn goedgekeurd door de EMA en worden aan ons land geleverd vanaf begin oktober. Zodra deze vaccins beschikbaar zijn, worden ze ingezet in deze herfstvaccinatieronde. 

"Er is weinig verschil tussen beide vaccins. Ze beschermen allebei zeer goed tegen alle varianten van het virus die momenteel in omloop zijn", zegt Van Gucht daarover.

Vlaams minister Hilde Crevits is tevreden over de start van de herfstvaccinatieronde, maar hamert ook op het belang van die herhaalde vaccinatie. "Het is belangrijk dat we mensen blijven overtuigen van de impact van die herfstvaccinatie. Het is allemaal wat gewoner geworden in onze hoofden, want de vaccinatieprocedure is ondertussen goed gekend, maar het blijft belangrijk. En dit is momenteel de laatste vaccinatieronde die gepland staat. Ik hoop dat het de laatste keer is dat we dit op deze manier moeten doen, maar dat hangt natuurlijk af van de ontwikkeling van het virus", aldus Crevits.

Meest gelezen