"Als de politicus de burger niet kan beschermen, behoudt hij dan nog het recht om zijn macht uit te oefenen?" De vraag stellen is ze beantwoorden 

De oproep om nog eens een klassiek debat te krijgen in "De zevende dag" is verhoord, want gisteren zaten vier partijvertegenwoordigers tegenover elkaar, netjes verdeeld over de federale meerderheid -met Vooruit en de Open VLD-, en de federale oppositie, de N-VA en Vlaams Belang. En die laatste partij pleitte zelfs onomwonden voor een gratis basispakket energie, als oplossing voor de dure facturen. 

Maar eigenlijk leek het debat bij momenten meer te gaan over de Vlaamse meerderheid, waar de lijnen van meerderheid en oppositie anders lopen, want zowel Vooruit als de Open VLD als later ook nog Petra De Sutter van Groen verwonderden zich over het getalm in de Vlaamse regering. 

Vooral het Vlaamse beleid werd geanalyseerd

Volgens Groen-vicepremier De Sutter (Vlaamse oppositie) is de houding van de Vlaamse meerderheid, onder leiding van de N-VA, die ze omschreef als "een gebrek aan urgentie", niet bevorderlijk voor een snelle oplossing van de energiecrisis. Vooruit (nog een Vlaamse oppositiepartij) ziet geen heil in het Vlaamse beleid van renteloze leningen om woningen te isoleren, omdat wie geen geld heeft om zijn facturen te betalen ook geen geld heeft om te investeren in isolatie. En zelfs de Open VLD, dat deel uitmaakt van de Vlaamse regering, wil sneller Vlaamse maatregelen voor bijvoorbeeld de Vlaamse bedrijven.

Groen-voorzitter Naji hekelde dan weer het energiebeleid van de Vlaamse regering. “Wat doet Zuhal Demir (N-VA) eigenlijk?”, vraagt Naji zich af in het interview met De Zondag. “Het energiebeleid blokkeren en vooral Vivaldi tegenwerken." Vlaams Energieminister Demir reageerde zondagvoormiddag al op de uithaal van Naji. “De nieuwe wind bij Groen is zowat dezelfde als de oude”, klinkt het. “De leugens en incompetentie van je eigen minister maskeren door te liegen over anderen." 

De speech van minister-president Jambon, zijn Septemberverklaring, lijkt belangrijker dan het milderen van de facturen

Conner Rousseau, voorzitter Vooruit in VTM Nieuws

En zo ging het in de zondagse debatten vooral over de tegenstellingen tussen de federale regering en de Vlaamse regering. Over het Vlaamse beleid dat de N-VA voorstaat, en dat bijvoorbeeld een gezonde begroting prioritair vindt, en het beleid van de Vivaldi-regering, die 5 miljard spendeert om de crisis te milderen. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zei in het "VTM Nieuws" erg schamper: "De speech van minister-president Jambon, zijn Septemberverklaring, lijkt belangrijker dan het milderen van de facturen."

Groen schiet met scherp

Vooral Groen heeft tijdens de debatten dit weekend behoorlijk met scherp geschoten. De Sutter zei dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) geen steun had binnen de regering om een advies te vragen aan het FANC, het agentschap dat waakt over de nucleaire veiligheid. "Minister Verlinden heeft te snel gecommuniceerd en is daarna teruggefloten", voegde De Sutter eraan toe. Minister Verlinden had aan het FANC gevraagd of de veiligheidsmaatregelen die de kerncentrale Doel 3, wanneer die over een week stopt met werken, onherroepelijk onbruikbaar zouden maken, uitgesteld kunnen worden.

"Minister Verlinden heeft te snel gecommuniceerd en is daarna teruggefloten."

Petra De Sutter, vicepremier Groen

Het FANC antwoordde bevestigend, en dat vertelde minister Verlinden in "Terzake", maar het FANC gaf nog mee dat het geen goed bestuur is om nu een procedure op te starten om Doel 3 te verlengen. Nochtans is dat de vraag die zich nu opwerpt: als het FANC inderdaad zegt dat die onherroepelijke werken kunnen worden uitgesteld, wil de regering dan ook dat dat gebeurt? En wil ze dus een procedure opstarten om die centrale open te houden? Op die vraag heeft tot nu toe niemand anders willen antwoorden.

Beluister hier de analyse van Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1:

Kan de politiek de energiecrisis wel oplossen?

Ook Raoul Hedebouw, de voorzitter van de PVDA, kwam tussenbeide in het energiedebat. De PVDA klopt al maanden op dezelfde nagel: de woekerwinsten van energieproducenten zoals Engie moeten worden afgeroomd en gebruikt worden om de facturen van de mensen te milderen. De PVDA wil van elke vrijdag voortaan een "Colèredag" maken, met manifestaties. En dat leidde tot een beschouwing van N-VA-fractieleider Peter De Roover die zei dat de politici eindelijk eens moeten stoppen om de indruk te geven - onder meer door allerlei ballonnetjes op te laten- dat die politici in staat zijn deze crisis op te lossen.  

Het ontlokte Vincent Stuer, een scherpzinnig waarnemer van de politiek, en ooit nog de tekstschrijver van commissievoorzitter Barroso geweest, in De Standaard de volgende bedenking: "Als de politicus de burger niet kan beschermen, behoudt hij dan nog het recht om zijn macht uit te oefenen? Verdient hij nog de bijbehorende voordelen?" De vraag stellen is ze beantwoorden, lijkt me.

Meest gelezen