Foto: Radio 2

"Koning en koningin van de Vogelmarkt" verkozen in Antwerpen 

Marc De Meyer en Viviane Van de Putte zijn vandaag verkozen tot de beste verkopers van de Vogelmarkt, die elke zondag in Antwerpen plaatsvindt. Ze werden bekroond tot koning en koningin. Het is een oude traditie die na 13 jaar voor het eerst weer doorgaat. 

Het druilerige weer kon de sfeer niet verpesten op de Vogelmarkt aan het Theaterplein in Antwerpen. Ongeveer 25 marktkramers dongen mee naar de titel van koning en koningin van de Vogelmarkt. Een vierkoppige jury, waaronder stadsgids Tanguy Ottomer, verkozen de twee beste marktkramers. "Je moet eerst en vooral rad van tong zijn, goed en luid kunnen praten om de mensen naar je kraam te lokken, goede "marchandise" hebben natuurlijk en ook veel humor", vertelt Ottomer.

Wat wij doen is ook een beetje straattheater

Marktkramer Marc De Meyer

Marc De Meyer is uitgeroepen tot koning van de Vogelmarkt. In het verleden was hij al eens drie keer na elkaar de beste verkoper, en was hij zelfs uitgeroepen tot keizer. De Meyer verkoopt al tientallen jaren dunschillers, die hij met veel show demonstreert. Een filmpje op Youtube, waarin hij in een sappig Antwerps dialect zijn mesjes aanprijst, is heel populair. "Zolang het verkoopt, is het goed, en het is heel plezant om ermee te werken. Ik ben er ook wat bekend mee geworden. Ik geef uitleg met een kwinkslag, want je moet de mensen entertainen, het is een beetje straattheater."

Viviane Van de Putte is de kersverse koninigin. Zij staat al 40 jaar op de markt en verkoopt microvezeldoekjes. "Ik ben al twee keer koningin geweest, het is een eer om terug mee te doen. Ik vind het een goed initiatief van de stad."

Couleur locale

Met deze verkiezing brengt de stad een oude traditie terug. In 1951 werd de wedstrijd voor het eerst georganiseerd, de laatste keer vond plaats in 2009. Bij deze verkiezing wordt de marktkramer verkozen die de aantrekkelijkste stand heeft, bezoekers het best kan overtuigen en boeien en gevat inspeelt op wat er aan het kraam gebeurt. "De Vogelmarkt is heel belangrijk voor het toerisme in Antwerpen. Op zaterdag én op zondag heb je een markt, die licht verschillen maar wel op dezelfde plek plaatsvinden. En de couleur locale is enorm belangrijk voor een stad, op de markt vind je echt wat er leeft in een stad", zegt Ottomer.

Foto: Radio 2 - Viviane Van de Putte en Marc De Meyer

Meest gelezen